CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. augusztus 23., hétfő 19:42


Balf - a madárijesztők ürügyén

Balf - a madárijesztők ürügyén

Könyvet adott ki a Balf Alapítvány

Tudja-e Ön, hol születtek a madárijesztők? - teszi fel és válaszolja meg a kérdést (majdnem) a legelső oldalán a könyv, és egyben azt is közli, hogy Balf a világörökség része.
Mindez történik a madárijesztők ürügyén, de nem úgy általában, hanem konkrétan a balfi autóbuszfordulóban kiállított madárijesztők ürügyén.

A balfi ,,madárijesztőzésnek" már híre van, és immár mondhatni hagyománya, mi több, az említett könyvvel az irodalma is megszületett. A kiadvány – annak rendje és módja szerint – a madárijesztőket illető alapfogalmak és az eredet tisztázásával indít, aztán az ötletgazda is megszólal, majd mélyreható műelemzések hosszú sora következik a harmincnál több madárijesztő műalkotásként való bemutatásával, fotóval illusztráltan, és nem kevés humorral.
És rendhagyó módon ebben a könyvben az újságíró is interjút adhat a madárijesztők ürügyén, aki szerint a legfontosabb, hogy a ,,balfiak összetartanak", és valamitől – teszi hozzá magában az olvasó – igen nagy kedvet éreznek ahhoz, hogy madárijesztőzzenek, közben emberarcú közösséget teremtsenek, és a világnak is megmutatkozzanak.
A maga eszközeivel és a maga elképzelése szerint, ám mindenképpen a balfi madárijesztő-kiállítástól ihletetten kiadvány grafikusa is megalkotta a ,,maga madárijesztőt.
A sikeres balfi rendezvények képriportja előtt pedig, Balfról esik szó, ,,úgy általában" és szintén a madárijesztők ürügyén. Egy meglehetősen kemény sorssal megküzdeni kényszerülő település képe rajzolódik ki az írásból, amely mára már egy összetartozó közösséggé forrott, a közös munka, a közös öröm és bánat, és a reménység révén egyaránt.
Ez utóbbit, azaz a remnységet, mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy néhány kalappal tetézett, széllengette ,,botra akasztott ruadarab, ringy-rongy" ürügyén sikerült magukra felhívniuk a közelebbi és a távolabbi környék figyelmét, rendezvényt szerveznek, kétnyelvű könyvet szerkesztenek.
Harminchat család ,,művei" állnak a balfi domboldalon, folyamatosan érkeznek a látogatók, buszokkal, kerékpárokkal, személygépkocsival.
A madárijesztőket a szüreti mulatság után – a tervek szerint augusztus 28-án, szombaton 16.00 órakor – elárverezik, a befolyt bevételt az alakuló ifjúsági klub javára fordítják.

,,Apránként remélhetőleg mindenki megtalálja a helyét, egyre többen kezdenek kiigazodni az egykori perspektívátlan, ám biztos megélhetési formát nyújtó, de korántsem olyan beszabályozott, és kiszámítható körülmények között.
Ezért örömteli, hogy öt éve megalakult a településrészi önkormányzat, létrejött a balf alapítvány; a vendéglátók vendégváró egyesületbe tömörültek az idegenforgalom fellendítésére.
Öt éve ünnepeljük a Költészet Napját kezdetben Sopron helyett, most már Sopron mellett. öt éve van szüreti napunk és több kulturális rendezvényünk minden évben. Van dalárdánk, táncscsoportunk, sportkörünk és újságunk.
De ami a madárijesztő készítésből is kiderülhetett: van reménységünk."
- üzennek a balfiak, a madárijesztük ürügyén.

( A madárijesztők ürügyén; írta és szerkesztette Huszár László, kiadó: Balf Alapítvány; a német fordítás Göndöcs Gabriella munkája; grafikák: Szepes Péter, nyomdai munkák: Hillebrand Kft. Sopron).

Augusztus 28-29-én: Balfi Szüreti Napok

A könyvet keressék a következő hét végén 2004. augusztus 28-29-én a Balfi Szüreti Napokon.
Aki teheti látogasson el a rendezvényre, (már csak a madárijesztők ürügyén is).

A rendezvény augusztus 28-án, szombaton 9.00 órakor kezdődik, a részletes programot, amelyben lesz szüreti felvonulás, bábszínház, íjász-bemutató, női profi ökölvívó mérközés, térzene, orgona- és fuvolakoncert, mesterségek bemutatója, színház, muzsika és borkóstoló a Programajánlóban találják.

A folyamatosan bővülő madárijesztő-kiálítás mellett a balfi Halászcsárda különtermében Függönyfantázia kiállítás várja a látogatókat naponta 10-12 óra és 15-18 óra között.
Továbbá a balfi Általános Iskolában Falvédő kiállítás nyílt, amely naponta 10-12 és 15-18 óra között látogatható.