CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. augusztus 30., hétfő 01:41


A Magyar Fotográfia Napja - Szabadtéri kiállítás

A Magyar Fotográfia Napja - Szabadtéri kiállítás

1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról: „miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek."
Ekkor kezdődött hazánkban a fotóoktatás, és ebben az évben rendezték az első fotókiállítást is.
Ezért augusztus 29-e a fotográfusok ünnepe.

A fotós különleges kiváltsága, hogy először meglátja, majd megláttatja a szépet.
Erről ma a soproniak is megbizonyosodtak, ugyanis a Magyar Fotográfia Napján a Soproni Fotóklub egész napos szabadtéri kiállítást rendezett a Fő téren.
A fotóklub tagjainak munkái mellett ezúttal a Soproni Fotóklub nyár elején meghirdetett pályázatára beérkezett legjobb alkotásokat is közszemlére tették.
Folcz Tóbiás, a Soproni Fotóklub elnöke elmondta: a pályázatra 271 kép érkezett, a szerzők életkora a 12 -től a 79 évesig terjed.
A kiállított 60 fotó arról tanúskodott, hogy a különleges pillanatok rögzítése, a különleges látvány visszaadása, a kuriózumnak számító helyzetek, helyszínek, színek és formák összhangja, hangulatok, mind-mind, külön-külön és együtt is erényei lehetnek egy jó képnek, és még valami, az a többlet, amitől a fotó magához vonza szemlélőjét, vagy éppen megllítja, visszatéríti, esetleg gondolatokat, érzelmeket ébreszt, vagy megmarad az emlékezetben, és sorolhatnánk még tovább....

A fotósok kiállításával egyidőben – ez immár Sopronban hagyomány – a helyszínen muzeális értékű fotomasinákat is kiállítottak, és az arrajárók teleobjektíves fényképezőgépeken keresztül is megszemlélhették a világot.

A szervező, a 98 éves Soproni Fotóklub tagjainak elkötelezettségét, az alkotás iránti alázatát, önzetlenségét mi sem jelzi jobban, hogy időt és energiát szántak arra, hogy a maguk megmutatása mellett, pályázatot írjanak ki, azért, hogy bárki a soproniak közül fotósként is bemutatkozhasson a nagyközönségnek.

A szakmai zsűri által legjobbnak tartott alkotások készítői, akiknek munkáit díjjal is jutalmazták a szervezők: Vaszkó Barbara Réka, Hadarics Tibor, Friedrich Gergely, Wesely Tamás.

Aki nem jutott el a mai szabadtéri kiállításra, – amelyet Kovács László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke nyitott meg –, az szeptember 16 és október 14 között a Wrenkh Ede Közösségi Ház Káptalan Galériájában megtekintheti azt.

Kiállítások, szakmai találkozók országszerte

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) tavaly kezdeményezte a fotográfia napjának megünneplését, amelyhez a soproni fotósok is csatlakoztak.
Budapesten az Iparművészeti Múzeumban ma nyitották meg a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) 27. Monochrom Biennáléját (43 ország részvételével), amely szeptember 25-ig tekinthető meg.
A szövetség fotóművészeti diplomáit és Az év fotográfusa díjat is ma adták át, ez utóbbit idén Juhász Miklósnak ítéltek oda. A második helyezett Papp Elek, a harmadik Aszódi András lett. A kitüntetést annak az alkotónak adományozzák, aki egy év alatt a legtöbb hazai és nemzetközi fotókiállításon vett részt, és ezeken a legtöbbb munkáját el is fogadták. Ugyancsak ma kezdődött a 30 ország részvételével tartott FIAP 27. kongresszusa.
A XXI. MAFOSZ Szalon anyaga augusztus 31-től szeptember 26-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban. Határon túli magyar fotóművészek alkotásaival a szeptember 3-án nyíló IV. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállításon találkozhatnak az érdeklődők a Magyar Művelődési Intézet I. kerületi épületében.
A vidéki települések sorában Sopronon kívül Ajkán, Balassagyarmaton, Balatonfüreden, Debrecenben, Egerben, Gyulán, Kecskeméten és Miskolcon, illetve Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen is nyílt kiállítás a magyar fotográfia ünnepén.
T.É.

Kapcsolódó cikk:
Soproni Fotóklub: eredményes volt a fotópályázat