CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Sport

2004. augusztus 30., hétfő 18:55


A Magyarok Világszövetsége kitünteti a nem magyar színekben versenyező, de magyarságukat vállaló világversenyeken érmes sportolókat

Balogh Suzy átvette az MVSz kitüntetését

Balogh Suzy átvette az MVSz kitüntetését
Szombaton, augusztus 28-án este Magyarország athéni nagykövetségén az olimpiai érmet nyert magyar sportolók tiszteletére rendezett fogadáson az MVSz kérésére jelen volt Balogh Suzy magyar származású ausztráliai sportlövő, az idei ötkarikás játékok egyik aranyérmese, akinek Lépő Zoltán adta át a Magyarok Világszövetsége kitüntetését.

Balogh Suzy örömmel válaszolt a Magyarok Világszövetsége megkeresésére. A vegyes házasságból származó olimpiai bajnok - édesapja magyar, édesanyja angol anyanyelvű ausztrál állampolgár - nem beszél magyarul, de származására büszke, és a Magyarok Világszövetsége kitüntetését boldogan elfogadta.
A Köztársasági Elnöki hivatal és Kőrösi Csaba, Magyarország athéni nagykövete segítőkészsége révén lehetségessé vált, hogy az idei olimpiai játékokon érmet nyert magyar sportolók jelenlétében adják át a Magyarok Világszövetsége kitüntetését.
 
Az MVSz felvette a kapcsolatot a japán olimpiai küldöttséggel is, Kodzsi Murofusi ezüstérmes kalapácsvető kitüntetése érdekében, akinek édesanyja erdélyi magyar, de a sportoló már korábban rögzített programja miatt nem tudott résztvenni a szombat esti fogadáson.
 
Mint ismeretes, a Magyarok Világszövetsége 1998-tól kitünteti azokat a magyar sportolókat, akik nem magyar színekben versenyezve, jelentős világversenyeken érmes helyezést érnek el, és magyarságukat vállalják. A Külhoni Magyar Sportcsillagok kitüntetés egy díszoklevél és Szervátiusz Tibor Boldogasszony szobra.
 (MVSz Sajtószolgálat)