CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. szeptember 07., kedd 00:30


Sopron Város Kékfrankosa 2004

Sopron Város Kékfrankosa 2004

Tizenkét termelő versenyezhetett az idén a “Sopron Város Kékfrankosa” címért. A nemzetközi zsűri által kiválasztott bor képviseli a Hűség Városát hazánkban és külföldön is.
A Soproni Szüreti Napokon hirdették ki az idei Sopron Város Kékfrankosa címet elnyert bort. ,
A nemzetközi zsűri döntése alapján 2004-ben a Weninger Pincészet 2002-es évjáratú Kékfrankosa viselheti mostantól fogva egy éven át a megtisztelő titulust, amelyről Walter Dezső polgármestertől tanúsítványt is kapott a borász.

***

A Weninger pincészet a Soprontól hat kilométerre fekvő Balfon működik. Szőlőterületük megközelíti a huszonöt hektárt, ahol a borvidéken honos szőlőfajták mellett több világfajtát is nevelnek. Ez a Pinot Blanc a Pinot csoporton belül többnyire együtt kerül említésre a Pinot Noir-al, és a Pinot Gris-vel. Őshonos termőterülete Elzász, Burgundia, de kis százalékban megtalálható szinte valamennyi Észak- francia borvidéken.

Kedveli a hűvösebb klímát, száraz, jól érlelhető testes borokat ad. Burgundiában egy különleges sur lie eljárással érlelik a bort, melynek a lényege a folyamatos seprőn tartás és mozgatás. Ennek következtében az érlelési idő megnyúlik, de testesebb, krémesebb ízű bort kap a gazda. Szép, zöldessárgás szín, vegetális illat jellemzi, melyben leginkább a zöldalma tűnik fel. Ízében meglepően nagy testet érezhetünk, majd egy-szerre és egyensúlyban jelennek meg a barrique hordós érlelés, a zöldalma és az egres ízjegyei.

Olyan kiváló dűlőkről származik a Weninger Pincészet bora, mint például a Spern Steiner. Különleges mikroklímájával és a Fertő tó közelségével ideális alapot nyújt a kitűnő vörösborok készítéséhez.

A széles fajtaválaszték között a maguk által beteleptett 5 hektár syrah, az első kétezres szüretelésből készült bor a 2002. évi bormustrán a Top 20 magyar bor közé került.

Kapcsolódó cikkek, oldalak:
Sopron Város Kékfrankosa

A soproni bor útja
http://www.cyberpress.hu/article.php?id=4278