CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. szeptember 07., kedd 16:08


EU-konform szint a bíróságoknak


7350 munkaállomás, közel 350 szerver - hallottuk a közös sajtótájékoztatón

EU-konform szint a bíróságoknak


SSO - Single Sign On. A felhasználók kényelmét biztosító egypontos bejelentkezés. Ez az az informatikai megoldás, amivel a bíró, az írnok, a fogalmazó stb. amint leül az asztalához, bekapcsolja a számítógépét - mindjárt szembesül munkája során, mely munkát már lényegesen megkönnyíti, és nem kisebb jelentőséggel összehangolja az a szerteágazó, mindenre kiterjedő informatikai rendszer, amelynek felállítását és működtetését az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) és a Novell Magyarország közötti hároméves stratégiai keretszerződés teszi lehetővé. Erről tájékoztatta ma a sajtót Horváth János, az OITH informatikai főosztályvezetője és Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Csak azért kezdtem az SSO-val, mert ez az a pont, ahol az igazságszolgáltatásban dolgozó 2800 bíró és a többi alkalmazott érintkezésbe lép azzal a hatalmas volumenű informatikai infrastruktúrával, mely a maga 7350 munkaállomásával, közel 350 szerverével stb. arra hivatott, hogy minket, állampolgárokat szolgáljon. Igaz, közvetve szolgál, hiszen az igazságkeresésünkben közbenjáró illetékesek munkáját könnyíti, de ezáltal a mi ügyeink intéződnek hamarabb. Hogy úgy mondjam: mi vagyunk a külső fogyasztók. A mi dolgainkban járnak el a "belső fogyasztók" (az infrastruktúra használatára értve a "fogyasztást"), az igazságszolgáltatásban dolgozó sokezer ember, akiket, ugye... lépten-nyomon szokás emlegetni, ha az ügyek vontatottan, döcögve, kínosan lassan haladnak.

De most már nem így haladnak. Horváth János, az OITH informatikai főosztályvezetője ugyanis a következőket mondta.

Az OITH célja egy az EU elvárásainak megfelelő, biztonságos és innovatív informatikai infrastruktúra és az azon futó alkalmazás-portfólió kialakítása. A rendszer átadásával, valamint a bírók korszerű informatikai eszköz-ellátottságának EU-konform szintre emelésével a bíróságok kiszámítható, hatékony és költségtakarékosan üzemeltethető informatikai háttérrendszer segítségével végezhetik napi munkájukat.

Hogy a méretekről is tájékoztassak egy kicsit, értve itt méretek alatt a forintosítást: a PHARE-tender keretében az OITH számára értékesített licencek, a kapcsolódó szolgáltatások stb. díjai, valamint a hároméves keretszerződés értéke együtt meghaladja az 1 milliárd forintot.

Miben áll az együttműködés? Olyan felügyeleti rendszer felállítása, amely a problémák megelőzésének, illetve gyors elhárításának köszönhetően elősegíti az OITH országos informatikai rendszerének megbízható, magas rendelkezésre-állású működését, másrészt 158 önálló bírósági szervezet számára biztosítja az alap hálózati szolgáltatásokat, felelős a teljes felhasználói adminisztrációért, illetve a rendszer biztonságát és a felhasználók kényelmét biztosító egypontos bejelentkezés megvalósításáért, valamint megteremti az intézmény jövőbeni távmunka-terveinek biztonsági alapjait.

Szittya Tamás kiemelte: Az OITH-ban megvalósított rendszer jelenleg a legnagyobb Novell installáció Magyarországon. A rendszer lehető legmagasabb szintű rendelkezésre állása érdekében egy Novell Kompetencia Központot hoztunk létre a helyszínen". Bármi komolyabb probléma adódik tehát, amivel az OITH saját informatikusai nem tudnának esetleg megbirkózni, a Novellesek azonnal rendelkezésre állnak.


A kép forrása: www.lb.hu

Sebők Lili