CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. szeptember 07., kedd 23:11


A Fidesz Sopronban Hillert idézi: ,,A diákok semmilyen politikai erőnek nem lehetnek üzenethordozói.'

Pártpropaganda az órarenden?

Pártpropaganda az órarenden?
A Fidesz Sopronban Hillert idézi: ,,A diákok semmilyen politikai erőnek nem lehetnek üzenethordozói."

“A politikának semmi keresnivalója az iskolákban. A diákok semmilyen politikai erőnek nem lehetnek üzenethordozói. Merénylet minden olyan lépés, amely arra irányul, hogy politikai befolyást gyakoroljon a gyermekeken keresztül.” - hangzik a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség soproni önkormányzati frakciójának nyilatkozata, amelyet a frakció nevében Sass László, a Fidesz önkormányzati képviselője a soproni postaládákban a napokban megjelent ,,órarendnek álcázott" szórólapokkal kapcsolatosan tett.

A mai soproni sajtótájékoztatón Sass László önkormányzati képviselő arra is ráirányította a figyelmet, hogy a fenti kijelentés a nyilvánosság előtt 2002. szeptember 20-án Hiller István, az Oktatási Minisztérium akkori politikai államtitkára szájából hangzott el, Sopron akkori szocialista polgármesterjelöltje és Kránitz László, szocialista országgyűlési képviselő jelenlétében.

A Fidesz által kifogásolt, a soproni postaládákba kiszórt szórólap egyik oldalán ártalmatlan órarend van, a másik oldalán, mint általában: reklám, amelyek a gyereket – mint kiszolgáltatott és könnyen befolyásolható fogyasztót – veszi célba.

,, Most egy új műfaj megjelenését “üdvözölhetjük”: a diákokat is célba vevő politikai reklámét." - mutatta meg az órarendet Sass László, aki a Fidesz nevében azt is nehezményezte, hogy órarend szövege a “szocialista többségű” soproni önkormányzat ,,bámulatos, népbarát cselekedeteire" hívja fel a célközönség figyelmét.

Az ,,órarend" olyan ,,rókalelkű politikai propaganda", amilyenre még nem volt példa Sopronban - jelentette ki a Fidesz képviselője, aki, arra is felhívta a figyelmet, hogy az iratnak nincs aláírója. ,,Az egyik fotó a városházát mutatja, tehát az önkormányzatra utal, a jobb alsó sarokban az MSZP logoja látható, ami szocialista pártra."

,,Mintha az MSZP székházából akarnák irányítani az önkormányzatot" - mondta a politikus, aki meghökkentőnek tartja, azt ahogy a “szocialista többségű” önkormányzat jótéteményének nyilvánítanak olyan szociális kedvezményeket, melyek már a korábbi önkormányzatok idején is léteztek, vagy melyeknek biztosításához – úgymond – semmi közük nincs"

Sass László a felsorolt példák között rámutatott, hogy a szociális alapon történő tankönyvvásárlási támogatás, más technikával ugyan, de hosszú évek óta működik, az étkezési hozzájárulás kérdésében pedig szintén hosszú évek óta semmi nem változott, sem a háromgyermekesek, sem a rászorulók tekintetében.
,,Mindkét támogatás olyan, hogy az önkormányzatnak – akár “szocialista többségű”, akár nem, – nincs mérlegelési lehetősége, hogy adja-e vagy nem, hiszen törvény kötelezi erre."
A helyi utazási kedvezménnyel kapcsolatban a képviselő elmondta: ,,a döntés a közgyűlés egyhangú szavazatával történt", ráadásul ,,a szociálison túlmutató logikája is van".

A Fidesz reméli, hogy a szerinte ,,órarendnek álcázott – felkiáltójelekkel megbombázott kijelentő mondatokkal terhelt – agit-prop nyomtatvány nem jut a gyerekek kezébe".

Mint Sass László fogalmazott: két okból, egyrészt ,,nem volna szerencsés, ha a szöveg stilisztikai és helyesírási hibái megzavarnák anyanyelvük fejlődését. A nagyobbik, súlyosabbik ok: ne szaladgáljanak a tanulók pártjelvényes propagandakiadványokkal az iskolában. Van még idejük, hogy felnőjenek, s tájékozott felnőttként ítéljék meg, hogy kinek és mit higgyenek."

A kifogásolt órarend hátlapja:

T.É.