CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. szeptember 10., péntek 11:03


Cél: Az INTERREG programok és a közeljövőben megnyíló pályázati lehetőségek bemutatása

Konferencia a határon átnyúló együttműködésért

Konferencia a határon átnyúló együttműködésért

„Konferencia a határon átnyúló együttműködésért” címmel rendeztek egész napos konferenciát szeptember 9-én Szombathelyen. A rendezvény az Ausztria-Magyarország INTERREG IIIA Program nyitókonferenciája volt, amely az INTERREG programok és a közeljövőben megnyíló pályázati lehetőségek bemutatását tűzte ki céljául. A konferencián a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke vett részt, aki „A magyar-osztrák határ menti együttműködés jelentősége a Nyugat-dunántúli Régióban „ címmel tartott előadást.

Az INTERREG programok a Phare határon átnyúló együttműködéseket támogató programjait váltják fel hazánk uniós csatlakozásának köszönhetően. Az INTERREG Közösségi Kezdeményezés 1990 óta működik, elsősorban a gazdasági és társadalmi kohézió erősítését tűzi ki célul a határ menti együttműködések támogatásával. A 2000-2006-os programozási időszakban III. fázisába lépett program most már kiterjed a nemzetek közötti és az inter-regionális együttműködésekre is, egyben támogatni kívánja az Európai Unió és a nem tagállamok közötti együttműködést.

Az EU INTERREG forrásainak 50-80 %-át felhasználó INTERREG IIIA Programban prioritásként a határ menti térségek területi és infrastrukturális egységének növelése, a piacok integrációja és a helyi közösségek közötti együttműködések erősítése jelennek meg. Az Ausztria-Magyarország INTERREG IIIA Program keretében támogatásra jogosult területek Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyék.