CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 10., péntek 20:35


Megjelent a Vermes Évkönyv idei, ezúttal ünnepi száma

Megjelent a Vermes Évkönyv idei, ezúttal ünnepi száma

A Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány kiadásában jelent meg a 2003/2004-es tanév versenyeinek eredményét tartalmazó Vermes Évkönyv.
A kiadvány ünnepi szám is egyben, mert oldalain külön megemlékezik az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sopron Városi Csoportja alakulásának 30. évfordulójáról.

A csoport három évtizede szolgálja a fizikát, és teret ad a tehetséges, fizika iránt érdeklődő fiatalok felkutatásához és tehetségük kibontakoztatásához. Több jelentős fizikus származtatja e helyről érzelmi és szellemi indíttatását.
Működése alatt a csoport tevékenysége mindinkább a tehetséggondozás irányába fejlődött, és mára már Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány néven működik, azaz szervez versenyeket, tűz ki feladatokat és megállapítja a megmérettetés utáni győztesek névsorát.
Több, országos merítésű versenynek a szervezője: amelyek közé sorolható a Fényes Imre Olimpiai Válogatóverseny, a Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny, a Békésy György Fizika Emlékverseny, és a nagy hírű Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Verseny.

Jelentős és hiánypótló kiadványokat jelentet meg az alapítvány: hosszú évre visszamenően a Mikola-versenyek feladatgyűjteményét, és az évente megjelenő Vermes-évkönyvet.
A versenyek hatékonyságát mi sem igazolja jobban, mint hogy a nemzetközi fizikai diákolimpiákon a magyar csapat rendszeresen fényes sikereket ér el, megelőzve a világ műszaki fejlettségben vezető országait is. Vezető szakemberek véleménye szerint a ,,soproni műhely" jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az ország műszaki színvonala magasabbra emelkedjen.

A fizikatanárok szakmai felkészítésének segítésére az alapítvány évente három napos Őszi Tehetségápoló Konferenciát szervez a versenyekben résztvállalók számára, a csoport többször volt házigazdája az országos fizikatanári Ankétnak, és imár háromszor gyűjtötte össze a Mikola-díjas tanárokat.
A Vermes Miklós Fizikus Tehetségápoló Alapítvány több díjat is alapított fizikatanárok és fizikusok részére, azok munkájának elismerésére, akik a fizikaoktatása, -művelése területén kiemelkedő eredményeket értek el.

Az 1974 október 16-án alakult társulat alapító elnöke az a Nagy Márton gimnáziumi tanár, aki azóta is fáradhatatlan szervezője az országos és nemzetközi fizika tehetségápoló tanulmányi versenyeknek, és aki fizikatanárként, társulati- és versenyszervezőként számos jelentős kitüntetésben is részesült. Ő maga a három évtizedes tehetségápolói munkáról azt vallja:  ,,A vetélkedőkön nem titkolt szándék a szakmai rész mellett a kulturális együvé tartozás tudatosítása, ezért a versenyken részt vesznek a környező országok magyar anyanyelvű tanulói. (...)  Ez a befektetés a nemzet számára hasznos, bizonyosan megtérül, hiszen a felfedezett tehetségek lesznek a jövő magyarságának tudósai, vezetői."

A Vermes Évkönyv ünnepi száma az események képes melléklete mellett a Sopronban tartott tehetséggondozási konferencia beszámolóját és a 12. Természet-tudomány Diákpályázat díjazott pályaművét, (Poór Péter Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium ) is közli.

A fizikát értőknek, művelőknek nagy kincset jelent a tehetségkutató versenyek feladatgyűjteménye, és külön szellemi élményt jelentenek  Dr. Wiedemann László fizikus, a kiadványhoz írt bevezető gondolatai.
,, Ha a fizikatanítás hanyatlását tekintjük, akkor a Rend, a Tisztaság, a Fegyelem és a Ráció hanyatlására kell gondolnunk. Mindezeket társadalmi méretekben kell elképzelnünk. Ezt igyekszünk a szellem kis szigetein kivédeni."

T.É.


Kapcsolódó cikkek és oldalak:

Vermes Miklós Nemzetközi Fizikaverseny
Nemzetközi fizikaverseny Sopronban
A Szellem igazsága és az Igaz szerint való gondolkodás avagy a fizika megmentése
A Vermes Miklós Országos Fizikai Tehetségápoló és Kutató Alapítvány missziója
A soproni fizikaversenyek távolabbi jelentősége és kiterjesztése
Fáradhatatlan tehetségápoló  fizikusok
Fényes Imre Olimpiai Válogató Fizikaverseny a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban
Rangos szakmai elismerés a Berzsenyi fizikatanárának
Berzsenyi Dániel Evangéliku Gimnázium (Líceum) - Nagyjaink
Verseny, csak nyertesekkel