CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

1998. november 24., kedd 00:00


Azok az emberek akik naponta közlekednek rajta, minden alkalommal amikor céljukat elérik hálásak lehetnek a sorsnak.

Életveszély a 85-ös országúton

Az életveszély továbbra is fennáll !


        Az elmúlt napok egyikén Győrbe vitt az utam. Újságcikkek sokasága tudósított már minket a Sopron és Győr közötti 85. számú főút veszélyességéről, hol egy tragédia kapcsán, máskor pedig a szakemberek terveit ecsetelte. Szerencsémre évente talán ha 2-3 szor használom ezt az útszakaszt. Azok az emberek akik naponta közlekednek rajta, minden alkalommal amikor céljukat elérik hálásak lehetnek a sorsnak. Ez az út nem veszélyes, hanem egyszerűen életveszélyes !! A fent említett utam Győr felé sem volt fordulatoktól mentes, de hazafelé döbbenetes volt, amikor Vitnyéd és Fertőszentmiklós között 23 !, nem tévedés huszonhárom pótkocsis tehergépjárművel találkoztam. Ezek a járművek a soproni rendező pályaudvarról jöttek, ahová Ausztria felől vonaton érkeztek.
  Felvetődik a kérdés, vajon miért kell itt Sopronban újra közútra terelni ezeket a járműveket ? A balesetveszély mellett kárt okoznak azokon a településeken is ahol áthaladnak. A tehergépkocsik nagy súlyuk miatt tönkreteszik az amúgy sem jó minőségű utat. Vajon miért nem lehet Győrig vasúton tovább szállítani őket ? Onnan már autópályán folytathatnák útjukat, kisebb balesetveszélyt és kárt okozva.
  Belegondoltak-e már az illetékesek, hány család szorong nap mint nap szeretteiért akiknek ezt az utat használniuk kell. Egy baleset az újságban "csak" egy hír, de a hozzátartozóknak örökre felejthetetlen tragédia marad .
  Mikor tesznek már valamit a veszély mérséklésére !? Tudjuk jól a biztonságot jelentő autópálya utópia, azonban más koncepcióban kellene gondolkodni. Addig is az utóbbi időben a terminálról érkező nagy számú tehergépjárműveket másképp kellene eljuttatni az M1-es autópályáig.
  Úgy gondolom a 85-ös út mentén lakók, és az úton közlekedők ki vannak szolgáltatva, egy a soproni terminált működtető cég üzleti törekvéseinek.
 
Zsolt