CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 13., hétfő 21:55


Búcsút tartottak Bánfalván

Búcsút tartottak Bánfalván
,,Kezeink munkáját tedd maradandóvá"
Búcsút tartottak a hétvégén Bánfalván.
Az ősök kultúrájának tisztelete, a hagyományőrző múltra tekintés segíti a jövőben való reménykedést, az ünnep pedig erőt ad a mindennapokhoz.
Évek óta Bánfalva jó példája lehet a hagyományaiban megújulást mutató településnek. Olyan hely, amely megkereste, felfedezte értékeit, és azokat minden adandó alkalommal igyekszik is megmutatni a világnak.
Ezért aztán nem csoda, hogy a hagyományos őszi búcsú idején nem csak a bánfalviak ünnepeltek, hanem mindig szívesen várt vendégek is érkeztek osztozni a helyiek örömében.
Több mint ezren is megfordultak a hétvégi koraőszi ünnepen. A bánfalvi borosgazdák pedig legfinomabb boraikat kínálgatták, jó szívvel mindenkinek, a jó hangulathoz pedig a Bánfalvi Kórus, a Bánfalvi Muzsikusok, és a Fenyő téri Általános Iskola diákjainak műsora is hozzájárult.
A vidám zenés-zászlós, díszhintós felvonulást követően a brennbergi Borbála Kórus, az ágfalvi Hajnalpír is bemutatkozott, a hangulatot fokozta a Fertőhomoki Tamburazenekar és Néptáncegyüttes műsora, majd a Testvériség és utánpótlás-együttese. Népszerű volt Horváth István íjjászbemutatója is.
Aki pedig tűzoltókocsikázásra vágyott, azt egy igazi veterán kocsi vitte végig a falun.
És koszorú került az egykori evangélikus templomtorony emléktáblájára, amelyet Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke helyezett el. Az egyházi és világi személyiségek – közöttük Dr. Szála Erzsébet művelődéstörténész – ünnephez kötődő gondolatai mind egybecsengtek. A sorsközösségben élők munkájának, gondolatainak, hitének, nyelvének kölcsönös ismerete és tisztelete vitte mindig is előbbre a közösséget. ,,Kezeink munkáját tedd maradandóvá" - hangzottak el a zsoltáros szavai. És Bánfalva mai lakói érzik és tudják, hogy nem csak a kézzel fogható számít maradandónak, hanem az épülő-szépülő faluban azok azt alkalmak is, amelyeken az emberek egymással találkoznak, rég látott barátok, ismerősök együtt ráérősen beszélgetnek.

A hétköznapok munkáját az ünnepek szentelik maradandóvá.