CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. szeptember 15., szerda 14:15


Elődeink a világörökségben- OTP-Napra-forgó Jótékonysági Kerékpártúra- Vonalbezárási tervek – megszüntetik a Győr-Veszprém vasútvonalat?

Megyei hírek, események

Elődeink a világörökségben
 „Elődeink a világörökségben” címmel szervez kiállítást a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület, melynek ünnepélyes megnyitójára szeptember 16-án 16.00 órakor kerül sor Fertőszéplakon (Nagy Lajos u. 43.). A tárlatot Ivanics Ferencnek, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnökének, az Egyesület elnökének megnyitóját követően Andrássy Péter, a Fertő-táj honorarius curatora, nyugalmazott középiskola tanár mutatja be és ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
A kiállítás emléket kíván állítani azoknak a tudósoknak, akiknek munkássága a Fertő-tájhoz kötődött, így a látogatók megismerkedhetnek Kitaibel Pál, Breuer György, Aumüller István, Gombocz Endre, Csapody István, Fászl István életével, munkásságával.

OTP-Napra-forgó Jótékonysági Kerékpártúra
 OTP-Napra-forgó Jótékonysági Kerékpártúrát szervez szeptember 17-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Az immár hagyományosan megrendezett program úticélja Koroncó-Zöldmajor, az Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete.
A kerekezők reggel 9.00 órakor Győrött, a Megyeház téren gyülekeznek, ahol dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Tenk Gábor, az OTP igazgató-helyettese köszönti a résztvevőket, akik ezután nyeregbe pattannak és rendőri kísérettel indulnak úticéljuk felé. Érdekesség, hogy a neves győri kajakos, sportember, Salga István is elfogadta a meghívást.

A NAPRA-forgó Közalapítvány-t Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2001-ben alapította azzal a szándékkal, hogy az általa fenntartott 6 szociális intézményben lakó sérült embertársaink jobb körülmények között élhessék mindennapjaikat.

Célunk, hogy minden évben a rászorulókra irányítsuk a figyelmet, ezért a Megyei Sportigazgatóság és Megyei Szabadidősport Szövetség koordinálásával – a tavalyihoz hasonlóan az idén is megszerveztük az OTP - NAPRA-forgó Jótékonysági Kerékpártúrát.

Hangsúlyozzuk, hogy ez nem verseny, hanem a sérült embertársaink iránti szolidaritás és szeretet kifejezése kellemes kerékpározással kísérve.

Vonalbezárási tervek – megszüntetik a Győr-Veszprém vasútvonalat?
 A MÁV Rt. 2004 augusztusában napvilágot látott vonalbezárási tervei között a Bakonyt átszelő, turisztikailag különösen fontos Győr-Pannonhalma-Bakonyszentlászló-Porva-Csesznek-Zirc-Veszprém vasút is szerepel, ezért a terv megvalósítása ellen a térségben élők összefogtak. Érveik szerint „a Győr-Veszprém vasútvonal nem pusztán egy közlekedési eszköz, jóval több annál: nemzeti érték, mely közúton nem pótolható hegyipályaként kultúrtörténeti emlékeket, világörökségi helyszínt és természeti értékeket kapcsol össze”.
Az terv megvalósítása elleni összefogás jegyében szeptember 16-án, 16.30 órától a Bakonyszentlászlói Körjegyzőségen civil egyeztető fórumot tartanak, melyen a Megyei Önkormányzat képviseletében Kara Ákos elnöki kabinetfőnök vesz részt.
(P.Z. - www.gymsmo.hu)