CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 16., csütörtök 23:46


Ajándék az otthon lakóinak

Ajándék az otthon lakóinak

Az elöregedett eszközeink cseréjére, és az ellátás színvonalát emelő újabb eszközök vásárlására fordították a hétszázezer forintos adományt a Tómalom utcai Fogyatékos Gyermekek Otthonában

Ez év februárjában rendezték meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Polgármesterek II. Sobori Bálját, ahol a csornai Arany János Általános Iskola és Szakiskola után a támogatás szimbolikus stafétabotját a soproni a Fogyatékos Gyermekek Otthona (Sopron, Tómalom u. 23.) vehette át. A bál szervezői hagyományt teremtve immár második. alkalommal a bevételt, – amely a Brau Union Sörgyár Rt. és a Matáv Rt. 100-100 ezer forintos felajánlásval egészült ki – beteg gyermekek javára ajánlották fel.

- Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a fenntartónk, valamint a Napra-forgó Közalapítvány intézményünket javasolták a támogatásra - mondta Baikó Erzsébet igazgató.
- Szeretném megköszönni elsősorban Sobor község polgármesterének, a bál főszervezőjének, a nemes cél érdekében tett mindennemű munkáját, hisz közreműködésével - a meghívók mellé csatolt intézetünkről szóló tájékoztató füzetünket elküldve a megye polgármestereinek - ők is megismerhették lakóinkat, és az intézmény falai között folyó munkát. Ugyanakkor köszönettel tartozunk minden település polgármesterének, jegyzőinek, cégeknek, és mindazoknak, akik felajánlásaikat, adományaikat a cél érdekében eljutatták a rendezvényre.

Baikó Erzsébet, Nemes László, Sobor polgármestere és Firtl Mátyás a Napra-forgó Közalapítvány Kuratóriumi tagja

Az intézet 180 lakója közül több mint fele halmozottan sérült, állapotuk szinten tartására nélkülözhetetlenek a mozgásjavító eszközök, fízioterápiás műszerek, a kapott összeget az évek múlásával elöregedett eszközeink cseréjére, és az ellátás színvonalát emelő újabb eszközök vásárlására fordították.

A spasticus bénulásban szenvedő lakóink fájdalom csillapítására, izom lazítására, gyulladás csökkentésére fizioterápiás gépeket – 1 db ultrahangos kezelő készüléket, 1 db bioptron lámpát – vásároltak, mozgássérült lakóink konduktív kezelésére, pihenésére pedig 6 db speciális faágyat.

A legkisebb lakók örömére a tavasszal átutalt összegből elkészíthették még nyár elején a szabadtéri korai fejlesztő árnyékolását, így ők is friss levegőn, naptól védve élvezhették a foglalkoztatást.

- Nagyon örültünk a felajánlott 700.000 forintnak, hisz a szűkös költségvetésünkből, melynek majdnem egészét a személyi jellegű kifizetésekre költjük, nehezen valósíthattuk volna meg a fenti eszközök, tárgyak beszerzését - tette hozzá az intézményvezető, hangsúlyozva: a fenntartó, a Győr - Moson - Sopron Megyei Közgyűlés valóban a normatív támogatások mellé mindig magasabb összegeket biztosít, jelenleg is épp egy 6.500.000 Ft értékű karbantartási munka folyik a szinte heti beázásokért felelős csőrendszerek cserélése végett.

Az adományból megoldották a szabadtéri korai fejlesztő árnyékolását

- Jó helyre került a pénzt, és remélem, hogy még lesz arra lehetőség, hogy segítsünk. A megyei polgármesterek többsége résztvesz a polgármesterek bálján, és örül annak, hogy segíthet. A megyei önkormányzaton keresztül Firtl Mátyás ajánlotta fel, hogy utánanéz annak, hogy kik azok, akiknek szükségük van a segítségre. - mondta Nemes László, Sobor polgármestere.

Firtl Mátyás, a Napra-forgó Közalapítvány Kuratóriumának tagja elmondta az otthonok fenntartása komoly erőfeszítéseket igényel, fejlesztésük sokszor megvalósíthatatlan. Az ott lakók életkörülményeinek javítása - az intézményvezetők és munkatársaik fáradhatatlan, sokszor emberfeletti munkája ellenére - az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit meghaladó feladat, ezért is döntött még 2001-ben Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése a Napra-forgó Közalapítvány létrehozásáról.
A közalapítvány a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szakosított szociális ellátást biztosító intézményeiben lakók élet- és komfortkörülményeit, az ellátás feltételrendszereit igyekszik javítani, és az anyagi természetű dolgokon túl kifejezni az intézményekben dolgozók áldozatos és fáradhatatlan munkája iránti megbecsülést.

T.É.