CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. szeptember 17., péntek 14:34


Ezt látni kell


Modern magyar festészet 1919-1964

Ezt látni kell!!


Mindenkitől elnézést kérek az elragadtatott címért és alcímért, és mindenkit rögtön-ugyanitt haladéktalanul arra biztatok - azon mindenkit, aki kedveli a képzőművészetet, szereti a képzőművészetet, odavan a festményekért, sőt rajong a festményekért -, keresse meg Budapesten a Szent István körút 5-öt, ami Margit-híd pesti "tövénél" van majdnem, a villamos Jászai Mari téri megállójánál, ha Buda felé vagyunk arccal, akkor bal oldalon, szóval keresse meg és fel a Kieselbach Galériát, és ott: a magyarokat!!

Merthogy: ott "gyűltek össze" azon alkotók, akiknek nevét nagyon sokan ismerjük - akiknek ezen képeit viszont leginkább csak reprodukciókon láthattuk eddig, magántulajdonban lévén sokuk... - és... és lehetőleg siessen is az illető műértő, műkedvelő, művészet-rajongó, mert festőművészeink e csodás találkozója csak szeptember 18-26-ig tart, mindennap 10-18 óráig, és... és ámuldozzon, gyönyörködjön, csodálja a Kárpát-medencei szellemet, mert... mást nem tehet, ha oda belép.

Kieselbach Tamás egy reprezentatív darabot, egy kódexet, egy hihetetlen alaposságú és mélységű albumot is összeállított munkatársaival - Modern magyar festészet 1919-1964 -, s e könyvben is találkozhatunk, természetesen, a most kiállított képekkel... de... de "igaziban", élőben... Ott állni Vajda Lajos, Szabó Vladimir, Aba-Novák Vilmos, Bortnyik Sándor (Damjanich utca, 1918 - a Szombathelyi Képtárból) , Derkovits Gyula (A gazdag koporsókereskedő, 1938 - a Janus Pannonius Múzeumból, Pécsről), Kondor Béla, Szőnyi István, Rudnay Gyula, Ország Lili és a többi géniusz képei előtt... között...

Persze, persze, mit okoskodok, hogy hol a Kieselbach Galéria Budapesten, hova kell sietni szeptember 18. és 26. között, amikor meg lehet találni a neten is! Meg lehet, meg lehet, csak... csak... Ott és most oda lehet állni a sokáig külföldön volt s csak reprodukcióról ismert hihetetlen atmoszférájú, egyetemes mondanivalójú, az embert az elmúlt kétezerév legelejére, a szegletkőhöz visszarántó Vajda Lajos-mű, a Felmutató ikonos önarckép elé... és... és át lehet érezni mindent, ami az univerzumban él és mozog, nem él és mozdulatlan, viszont egyetemesen létezik...



A kiállításmegnyitóra megérkezett Losonczi Tamás művész úr, aki nemrégen volt 100 éves - s hogy a képek láthatásának rangját, a megtekintésre bocsátás kivételes mivoltát még inkább érzékeltessem Önökkel, elmondom még, hogy a megnyitó beszédet nem kisebb személyiség tartotta, mint a Mephisto, a Napfény íze és a többi nagyszerű film Oscar-díjas rendezője: Szabó István.

Mégegyszer elnézésüket kérem az elragadtatott fogalmazásért, igen, nem tagadom, nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy lehetővé vált a zivataros XX. században alkotott volt művészek kézmozdulatait, lelki lenyomatait így egybegyűjtve, ilyen közel hozva meglátnom, egyet-kettőt újra meglátnom, hiszen némelyikükkel "találkoztam már" így a valóságban... Olyan érzésem van, mint amikor valamelyik Nobel-díjasunk neve elhangzik... nagy zeneszerzőnk műve felcsendül, vagy mint amikor magyar filmművész kap Oscar-díjat... Érzem, hogy a föld, amelyen élek, nevelte föl ezen elődeinket, ezen finomlelkű, csodálatos szemű, művészi kezű ősöket... és rendkívül felemelő, hogy én is azon a nyelven gondolkodhatok, amin ők tették, akiknek gondolatai így kép formába öltöztetetten maradtak meg nekünk.

No és, persze, az album formájában is, melyről így beszélt Szabó István filmrendező: "A kultúra iránt érzett felelősségérzet, nyitottság, tudás és szeretet árad ebből a könyvből".



Abban a reményben zárom e cikket, hogy talán sikerül eljutniuk a kiállításra ez elkövetkezendő pár napban, Kedves Olvasóim!

Sebők Lili