CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 19., vasárnap 23:46


Fertő-táj Világörökség a a Világörökségünk napján

Fertő-táj Világörökség

“Elődeink a világörökségben” címmel nyílt kiállítás Fertőszéplakon. A Fertő-táj Világörökség Egyesület Magyar Tanácsa által a Világörökségünk napja alkalmából rendezett tárlat azoknak állít emléket, akiknek munkássága a Fertő tóhoz kötődött.

A sokszínűség a Fertő-táj igazi értéke – hangzott el a tárlat megnyitóján, ahol azok előtt az emberek előtt tisztelegtek, akik munkásságukkal megteremtették a feltételeit, hogy a Fertő-táj - amely ma már a Világörökség része - ismertté legyen.

A kiállítás azoknak a tudósoknak állít emléket, akiknek munkássága Fertő tóhoz kötődött. Kitaibel Pál kutatásai európai jelentőségűek voltak – mutatott rá a tárlatot megnyitó gondolataiban Andrássy Péter, nyugalmazott középiskolai tanár, a Fertő-táj honorarius curatora. Mint mondta: “Nem ismerte az országhatárokat. A Kárpát-medence egészét úgy járta be és úgy készítette kézírásos útinaplóit, hogy azt egész Nyugat-Európa számára is ismertté tette, az addig kevésbé ismert Kárpátokat egészen a mai Horvátország területéig.

Kitaibel Pál

Az Elődeink a világörökségben című kiállítás Fászl István, Kitaibel Pál, Breuer György, Csapody István, Gombocz Károly, Aumüller István életét és munkásságát mutatja be.
A 30 települést magában foglaló Fertő-táj (a hazai oldalon 10) értékeinek védelmére a Fertő-táj Világörökség Egyesület Magyar Tanácsa elsőként alakult meg az országban. Később a Fertő ausztriai oldalán és Tokajban hoztak létre hasonló szervezetet – mondta el Ivanics Ferenc.

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke a Cyberpress kérdésére azt mondta: arra a legbüszkébbek, hogy elindultak és hogy mindinkább tudatosodik az emberekben, hogy a világ egyik legszebb táján élnek.

A tárlat két héten át tekinthető meg a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület házában Fertőszéplakon, munkanapokon 9-16 óra között.

Tóth Anita Lilla