CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 21., kedd 19:57


Sporttörténeti kiállítás a Lábasházban

Sporttörténeti kiállítás a Lábasházban

“A test gyakorlására és a hon üdvére…” – ezzel a címmel nyílt a testmozgás és a szervezett sport kezdeteit bemutató tárlat a soproni Lábasházban a Soproni Múzeum szervezésében. Az időszaki kiállítás a város korabeli sportéletének bemutatása mellett - a szervező szerint - elsősorban a mozgás örömének felfedezését illusztrálja.

Sportolni jó

Kerékpár, kormányozható ródli, lábszánkó – néhány a testgyakorlás korabeli eszközei közül, amelyeket a most megnyílt tárlaton vehetünk szemügyre. A kiállított régiségeket, okmányokat a budapesti Testnevelési és Sportmúzeum, valamint a soproniak kölcsönözték, de érkeztek relikviák Szombathelyről és Győrből is – mondta Tóth Imre történész, a kiállítás szervezője, aki számára érdekes feladatot jelentett a rendhagyó időszaki tárlat rendezése.

Sportolni jó. Ezt már az ókori görögök is tudták, hiszen a testmozgás nemcsak örömforrás, de a társas élet része is. Magyarországon a test gondozásának jelentősége, ezzel együtt a szabadidő eltöltésére is alkalmas testedzés fontossága a 19. századra értékelődik fel. Az akkoriban sorra alakuló soproni egyesületek között létezett Torna-, Korcsolyázó, Vívó- és Lövészegylet, Atlétikai Klub, Tenisztársaság, Sakk Kör, sőt, Automobil Egyesület is. Kevesen tudják például, hogy az országban elsők között épült meg a Papréti Fedett Sportpálya.

A sport kétarcú közösségi élmény

A sport kétarcú - mondta megnyitó beszédében.Dr. Gimesi Szabolcs, a Fertő tavi Vitorlás Szövetség elnöki-, és a Soproni Veterán Autó-Motor Egyesület elnöki minőségében.
A sport célja egyrészt a teljesítmény elérése, a versengés (ennek sajnos manapság negatív vonulatai is vannak, hiszen esetenként doppingbotrányoktól hangos a sporttörténelem), de a kiállítás is azt sugallja, hogy a sportra jellemző a közösségi lét, az együttsportolás, a nemes versengés élménye. Ezek adják meg a sport emelkedett tartalmát, és a polgár fogalmához is kapcsolhatók.
- Hiszen az úgynevezett ,,polgárságnak” volt ideje, energiája, késztetése arra, hogy olyan együttléteken vegyen részt, ahol a közösség összetartó ereje, egyféle gondolkodásmód jelentette a közösség alapját, ahol az együttzenélés, az együtténeklés mellett az együtt -sportolás is szokás volt - mondta Gimesi Szabolcs..

Tolerancia, fegyelem, fair play

A tablókban látható csoportképeket nézve láthatjuk: az emberek a sportot művelve összekapaszkodnak, együtt korcsolyáznak, odaülnek együtt a fényképezőgép elé.
Ez az együttlét örömet okozott az embereknek, közben pedig megtanította őket az egymás iránti toleranciára, fegyelemre.
A csapatjátékok, vagy az egyéni versenyek szabályainak a betartása és önkéntes követése, rendkívül fontos tényező az ember életében, mint ahogyan a belső szabályrendszer kialakulása.

Az utánpótlás egyik fontos tényezője az, hogy a gyerekekben, a sportolni vágyókban kialakuljon egy olyan belső tartás, amely lehetővé teszi, hogy önként kövessenek bizonyos szabályokat, és korrekt módon be is tartsák azokat - fejtette ki Dr. Gimesi Szabolcs, aki szólt azokról a tanulságos dolgokról, amelyre a Fertői Csónakázó Egylet szabálykönyvét lapozgatva lelt. Azokon a szabályokon kívül, amelyeket sportoláskor kellett betartani, a csapatvezető utasításai mellett, (például: evezés után nem tanácsos rágyújtani, vagy enni, hanem inkább sétálni), a könyv a társasélet olyan apróbb szabályait is tartalmazza, hogy a Fertőre induló társaskocsira az egyesület tagjai milyen rend szerint szállhatnak fel.

A fair play-ről is szó esett a kiállításmegnyitón. Nem véletlenül ered Angliából a fogalom, amely a sport lényegét foglalja magába.
Fair: a tisztesség, a tisztes; az együttlét a tisztes versengés. Másrészt a play: maga a játék.
A sport ugyan nagyon komoly, azonban mégis a valóságnak egy játékos formája.

Soproni Sportmúzeum?

A tablókból visszaköszönő gondolatai után Dr. Gimesi Szabolcs arra is kérte a jelenlévőket, hogy őrizzék meg Sopron város sportjának tárgyi emlékeit, hogy azok mindenki számára elérhetők maradjanak, utalva arra is, hogy 2001-2002-ben létezett egy sportmúzeum létrehozását megcélzó soproni kezdeményezés, amely a soproni sporttal kapcsolatos emlékeket összegyűjtését és megőrzését szerette volna megvalósítani.
A gondolat biztosan nem megvalósíthatatlan, annál is inkább, hogy éppen a jelenlegi kiállítás bizonyítja, hogy a tárgyak, dokumentumok léteznek, és egybegyűjthetők, bemutathatók.

A sporttöténeti kiállítás október 31-ig tekinthető meg a soproni Lábasházban.

T.A L.-T.Sz.

Tóth Imre, a kiállítás rendezője és a megnyitót tartó Dr. Gimesi Szabolcs