CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. szeptember 22., szerda 12:07


Parkolj és Utazz (P+R) rendszer kiépítése Győr-Moson-Sopron megye 20 Fertő-tó térségi településén

Parkolj és Utazz (P+R) rendszer kiépítése Győr-Moson-Sopron megye 20 Fertő-tó térségi településén

Győr-Moson-Sopron megye 20 települése Fertőszentmiklós koordinálásával, illetve a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Rt. Soproni Vasútigazgatóságával „Parkolj és Utazz” (Park+Ride: P+R) rendszer kiépítésébe kezdett a Fertő-tó térségében.
A fejlesztés célja autómentes, környezetbarát közlekedést elősegítő P+R központokat létesíteni a Fertő-tó idegenforgalmi hatósugarába eső, és a GYSEV Rt. által kezelt vasútállomások és vasúti megállóhelyek mellett.

A hosszú távú program első lépéseként a kerékpárral és az autóval érkező és továbbutazni szándékozók magas színvonalú és komfortos kiszolgálása érdekében a P+R rendszer egyes elemeinek megtervezésére kerül sor. A települések ehhez európai uniós fejlesztési forrásokat szeretnének bevonni.
A fejlesztés érdekében a települések egymással és a GYSEV Rt-vel partnerségi megállapodásokat és bérleti szerződéseket kötnek, melyek ünnepélyes aláírására Fertőszentmiklóson került sor szeptember 22-én a Polgármesteri Hivatalban.

Az aláíráson részt vett a pályázatot benyújtó település, Fertőszentmiklós és a további 19 partner település polgármestere, illetve a GYSEV Rt. részéről dr. Józan Tibor, a Soproni Vasútigazgatóság Igazgatója, illetve főtanácsadója, valamint a pályázat készítésével megbízott cég szakértői.


A fejlesztés az állomások és megállóhelyek mentén kerékpártárolók, később kerékpárkölcsönző helyek, személygépkocsi és autóbusz megállók kialakítására irányul. A ma még sokszor kihasználatlan, részben rendezetlen vasúti területek ezáltal kényelmes, biztonságos és nem utolsó sorban rendezett környezettel segítik elő a környezetbarát vasúti közlekedés elérését.
A fejlesztés egy hosszú távú koncepció részeként, a GYSEV Rt. új, környezet- és utasbarát fejlesztéseinek egyik első lépése, amelynek során a későbbiekben a vasútállomások épületei, illetve maguk a vasúti pályák is megújulnak.
A projekt különös jelentősége, hogy érvényesül benne az EU által is szorgalmazott partnerség és a fenntartható fejlődés elve, ami különösen aktuálissá teszi az aláírási ceremóniát a 2004. évi autómentes napon. Ezáltal az Autómentes Nap céljai már nem csak egy napon, hanem az év további napjain is megvalósíthatókká válnak.


Horváth Tibor fertőszentmiklósi polgármester a Cyberpress kérdésére így fogalmazott: “Közúti, vasúti és most már lassan légi közlekedésünk is van. Nagyon fontosnak tartom - és nemcsak én, de a település is -, hogy ezeket a közlekedési lehetőségeket a lehető legkulturáltabban, európai módon kiaknázzuk.A tervek szerint a Fertő tó térségének állomásai mellett kulturált kerékpártárolókat és biciklikölcsönzőket, valamint gépkocsi és autóbusz megállókat alakítanak ki - kényelmes, biztonságos és környezetbarát vasúti közlekedést biztosítva a jelenleg rendezetlen vasúti területeken. Józan Tibor, a Soproni Vasútigazgatóság igazgatója az együttműködési megállapodás aláírását megelőző tanmácskozáson rámutatott: a GySEV Rt. valamennyi osztrák vonalszakaszán már kiépült és jól működik ez a rendszer, amelynek magyarországi megvalósításához Európai Uniós forrásokat is szeretnének igénybe venni. A környezet- és utasbarát vasúti fejlesztések további lépéseként a vasúttársaság az állomások épületeinek felújítását és a vasúti pályák korszerűsítését tervezi.

(Tóth Anita Lilla -www.gymsmo.hu)