CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

1999. február 22., hétfő 00:00


Hát beütöm azt, hogy Kispatakfalva, keresi, keresi a gép a falut, há' mit látok, jön ki egy kép...nézem erősen...mi a ménkű?

Az internet és a kispatakfalvi fuvaros

Az internet és a kispatakfalvi fuvaros

Minek a céget, vállalkozást az interneten is szerepeltetni? Ki talál ott rá? - gondolja sok kis-, közép- és nagyvállalkozó szkeptikusan. Nekik szól az alábbi történet, amelyben bármilyen létező személyekkel való hasonlóság csak a véletlen műve (vagy mégsem az).

Kispatakfalva egy dunántúli falu, közel 100 lakossal. Az asszonyok a vizet a kútról hordják, élelmüket a veteményes kert, a baromfi udvar, a háziállatok adják, életük a természet rendjéhez igazodik. Pihenésre télvíz idején jutna idő, ha nem kellene kukoricát fejteni, tollat tépni, szőni.

A falu életében nagy eseményt jelent a nyaranta egyszer megjelenő táborozó gyereksereg. Városi gyerekek, akikre a mindennapi paraszti munkával járó teendők az újdonság erejével hatnak...A táborvezetőnek itt nem nehéz programot szervezni: gátat építettet a patakra, biciklitúrát szervez, gyógynövényeket gyűjtet, erdei tájékozódási versenyt szervez...

Így támadt egyik évben az a nagyszerű ötlete, hogy a falu fogatosát, Máté Józsi bá't megkérje, hogy vinné el a gyerekeket egyet szekerezni a környéken. Meg is egyeztek. A gyerekek csak úgy feszítettek a szénával megrakott, lópokróccal letakart szekérben, a két ló Betti és Dolli, pedig csak húzta-húzta a zajos társaságot. Hogy pontosan miben állt a fizetség a fuvarért, arra ki-ki másképp emlékezett, tény az, hogy Máté Józsi bá' miután egész délután dombon fel, völgybe le fuvarozta a társaságot végül is elégedetlen lehetett a kapott rekesz sörrel. Ez a következő év nyarán derült ki, amikor az előző év sikeres akcióján felbuzdulva a táborvezető ismételten megkereste Máté Józsi bá't, hogy vinné körbe fogatával az újabb társaságot.
- Hát nem is tudom ... - ingatta a fejét Máté Józsi bá', - aratásban vagyunk, sok a dolog, nem érünk rá gyerekeket hordozgatni, ... meg aztán az egy rekesz sör, nem ér az nekem annyit, tudja a ló kifárad, meg a lába is fáj...
A táborvezető értette a beszédet. Most mit mondjon? Annál önérzetesebb Máté Józsi bá, mintsem alkudozást kezdeményezhetett volna vele a sörrekeszek számát illetően. Ha nem, hát nem. Teltek a napok. Éppen rászánta magát, hogy a gyerekeknek is elmondja, hogy idén elmarad a lovas-szekerezés, amikor a tábor udvarán megjelent Máté Józsi, kezében kalapjával, ostorával és egy papírlappal.
- Meggondoltam magam, - mondta, holnap délután, ha maguknak is jó, elviszem a csapatot kocsikázni.
- Nagyon köszönjük ... - a táborvezető hanghordozásában, azért benne volt a kérdés: Hogy, hogy?
De Józsi bá'n is látszott, hogy nagyon kikivánkozik belőle a folytatás.
De csak a kalapját forgatta.
- Aztán a fizettségben, csak megegyezünk - jegyezte meg a táborvezető, amúgy biztatólag, hogy akkor mondja már a fuvaros, hogy mit akar.
-Há' az már rendben is lenne - így Józsi bá'. Elmondom: A szomszéd fia városon tanulja a számítógépet, tudja, az Ág Jani, benn a főiskolán. Na a Jani gyerek oda jutott, hogy az internetet is tudja nézegetni.
- Figyeljen már Józsi bá'-mondja a tegnap- nézegettem az internetet, egyszer csak eszembe jutott, hadd nézzem meg már, ha beütöm a falunk nevét, mit ad ki a gép? Hát beütöm azt, hogy Kispatakfalva, keresi, keresi a gép a falut, há' mit látok, jön ki egy kép...nézem erősen: Mi a csuda? Há' csak nem a Máté Józsi két lova, a Betti és a Dolli?! Biza azok e! Egyből megismertem! És ott van maga a bakon Józsi bá !
-Na, elég az hozzá, hogy a Jani kiszedte a képet az internetről és hazahozta. Jobban megnéztem, hát látom, hogy a nyári táborozáskor készült a kép a tavalyi kocsikázáskor. No, mondom erre magamban, ha így vagyunk, akkor most elviszem magukat ingyen. Merthogy ott kering az a kép, ami a tavaly készült a gyerekekről. Az a torzomborz szakállas, mondta is hogy tessék mosolyogni, mert rajta lesznek az interneten!
Szombaton megint jön haza az Ág Jani, és még hoz a képekből többet is. Kiteszem a kocsmához, a telefonfülkére, hozok maguknak is. Hadd lássák a faluban, hogy Betti és Dolli rajta van az interneten. Hogyan történt, kérdezhetné valaki. Úgy, hogy a gyerekek nyári táborozását szervező egyház honlapjára felkerült a kispatakfalvi táborozásról készült kép. Innen minden egyszerű...

eto