CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2004. szeptember 23., csütörtök 23:57


VI. Mentálhigiénés Napok

VI. Mentálhigiénés Napok

Legalább minden hatodik gyerek ’problémás’ – hangzott el csütörtökön Sopronban. A városban hatodik alkalommal rendezett Mentálhigiénés Napok résztvevői: pedagógusok, segítő foglalkozásúak, szabadidő-szervezők és bűnmegelőzési szakemberek a lelki egészségnevelés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A beilleszkedési zavarok, viselkedési és tanulási problémák biológiai, lelki és szociális okokra vezethetők vissza – hangzott el a fórumon. A peremhelyzetbe került gyerekek esélyeinek javítása érdekében a család mellett egyre nagyobb szerep hárul az oktatási és nevelési intézményekre – hangsúlyozta előadásában Egedi Cecília, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a soproni Nevelési Tanácsadó igazgatója, aki szerint “törekedni kell rra, hogy megismerjük ezeknek a fiataloknak a szubkultúráját, és az általuk közvetített szubkultúrát.”

A pedagógusok egy része nem elég felkészült arra, hogy a tantárgyak oktatása mellett a gyerekek gondjait is kezelni tudja, emellett a teljesítményközpontú képzésben mind kevesebb idő jut a lelki egészségnevelésre, hiszen tanulók és tanítók egyaránt túlterheltek – hangsúlyozták a szakemberek. A szakemberek szerint a pedagógus és a tanulók együttes lelki egészségfejlesztése és - védelme a hatékony tanító-nevelő munka feltétele. Ezt szolgálja a mostani tréning is, amelyen kiállítás nyílt a Sopronkőhidai Büntetés-végrehajtó Intézet fogvatartottjainak munkáiból.

Tóth Anita Lilla