CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. szeptember 24., péntek 10:25


A Fidesz alelnöke véleményt mondott helyi és országos ügyekről

Pokorni Zoltán: Firtl Mátyás személyében egy megbízható, egyenes és jó embert támogatnak

Pokorni Zoltán: Firtl Mátyás személyében egy megbízható, egyenes és jó embert támogatnak

- Sopronnak a rendszerváltozás óta polgári képviselője van a parlamentben, és ezt a hagyományt szeretnénk megőrizni - jelentette ki Pokorni Zoltán csütörtökön Sopronban, ahol Firtl Mátyás képviselőjelölt vendégeként politikai nagygyűlésen vett részt.

,,Firtl Mátyás személyében egy megbízható, egyenes és jó embert támogatnak" - tette hozzá a Fidesz alelnöke, aki szerint Firtl Mátyás személye minden polgári, konzervatív választó számára támogatható, amire azért is fontosnak tartotta felhívni a konzervatív erők figyelmét, mert, mint fogalmazott: az időközi választás országos ügy is, amelyben az EP-választási eredmények következtében ,,megroggyant" MSZP bizonyítani akar.

Pokorni Zoltán azt is megjegyezte, Firtl Mátyás tulajdonképpen egy ismeretlen MSZP-jelölttel folytat választási küzdelmet, ugyanis az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje, Kránitz László jelenleg is parlamenti képviselő. ,,Egy újabb parlamenti mandátumot megszerezve senki se gondolja, hogy a szocialista képviselő két gombbal szavazhat, tehát a Kránitz megválasztása esetén az ő helyére egy jelenleg ismeretlen személy ültet az MSZP a Parlamentbe" - fogalmazott a Fidesz alelnöke.
Medgyessy távozásával a MSZP-SZDSZ koalíció esélyt kapott, hogy 2002-ben tett választási ígéreteit végre beváltsa - mondta Pokorni Zoltán, majd hozzátette: ,, Medgyessy Péter azért bukott meg, mert ígéreteit nem teljesítette. Más irányba terelte az ország gazdaságpolitikáját, mint amilyent korábban ígért."

Az elmúlt két-három hét miniszterelnök-jelölti ,,ötletkavalkádjából" Pokorni Zoltán szerint az következik, hogy Gyurcsány Ferenc autóversenynek képzeli a kormányzást, ahol ő egy Forma 1-es pilóta, aki egy Ferrarit vezet. ,,Minél gyorsabb tempóban és minél kockázatosabban manőverekkel akar a célba érkezni és sikert aratni." - fogalmazott Pokorni Zoltán. Hozzátette: szerinte a kormányzás inkább egy buszsofőr feladatához hasonlítható, ahol nem az a kérdés, hogy milyen kockázatos manővereket hajlandó vállalni a pilóta, hanem az, hogy minden utas biztonságosan célba jusson.

A kettős állampolgárság kérdésében felhívta a figyelmet a közös felelősségre, ,,mert annak sikertelensége a határon túli magyar közösségek életét, működését 10-15 évre vetné vissza" - fogalmazott. Az eredményesség érdekében a Fidesz azt javasolja, hogy a népszavazás előtt tisztázzák a kettős állampolgárság tartalmát, hogy ne lehessen azzal riogatni a magyar embereket. ,,A kettős állampolgár nem élvezhet kevesebb jogot, mint amilyent az uniós állampolgár élvezhet Magyarországon, ez lehet a modell" - mondta a politikus, hozzátéve: ,,A szociális demagógiát zárjuk ki a népszavazási kampányból."

A “bankadóról” közölte: a Fidesz a banki nyereségadó 24 százalékra emelését támogatja. A Fidesz szerint sávosítható a társasági nyereségadó. Mindenki ,,garanciát vár arra, hogy valóban a bankok profitjának csökkentésével érjék ezt el, és ne a szolgáltatásokat igénybevevőkre való áthárítással" - mondta a politikus.
A Fidesz azt javasolja, hogy a kis- és középvállalkozások társasági nyereségadóját 16 százalékról 8 százalékra csökkentsék, és a bankoktól nyert bevétellel támogassák a kis- és középvállalkozásokat, miután Magyarországon a munkát adó vállalkozások kétharmada a gazdaságnak ebből a szektorából kerül ki, és a hazai össztermék több mint egyharmadát is ők termelik.
(cyberpress)