CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 26., vasárnap 23:42


Diplomaták szüreteltek - Képriport

Diplomaták szüreteltek

Szombaton benépesült a Gangl család festőien szép fekvésű szőlőse.

A több mint kilencven szüretelő, harmincnégy országból érkezett, és elsősorban nem a helyi munkaerőhiány okán.

A Határőrség Országos Parancsnoka immár negyedik alkalommal hívta meg szüretre a Magyarországon tartózkodó nagyköveteket, attasékat, követségi dolgozókat, a határőrséggel együttműködő bűnügyi szakmai szervezetek dolgozóit, azért, hogy az együttlét és szabadban eltöltött program kötetlenebb formában találkozhassanak mindazok, akiket egyébként közös munkájuk is összeköt.

Ezúttal a protokoll volt legkevésbé része a diplomaták programjának, akik egy rövid köszöntő után késekkel és vödrökkel felszerelkezve kezdték meg a jó hangulatú szüretet.

Sopron városa, a házigazda szerepében jó szívvel ajánlotta a Gangl család szőlősét, ahonnan igen felemelő kilátás nyílik a Fertő-partra


Béndek József

A diplomataszüret ötletadója Béndek József, vezérőrnagy, a Határőrség Országos Parancsnoka, aki elmondta: az hogy idén a soproni borvidékre esett a választás igen népszerű döntésnek bizonyult a diplomaták körében.


Walter Dezső

A vendégeket Walter Dezső polgármester is köszöntötte, aki Sopron városa nevében egyben a soproni bort is ajánlotta, és azt is kérte, hogy a diplomaták – akiknek városismertetőt és borkóstolót is szerveztek – magánemberként is térjenek vissza Sopronba.


Rafal Wisniewski

- Egyre híresebb Sopron a vörösborairól, tehát gondoltuk, hogy megnézzük, és meg is kóstoljuk azokat - mondta Rafal Wisniewski, lengyel nagykövet. - Régebben ,,fehérboros voltam", hiszen közismert a lengyelek vonzódása a tokaji borokhoz, de egy ideje örömmel fedezem fel a vörös borokban rejlő szépségeket - tette hozzá a nagykövet. ,,Remélem, hogy a soproniak borai eljutnak Lengyelországba is, mert biztosan sikert aratnak ott." - mondta, miközben felelevenítette a soproni igen tartalmas és kellemes élményeit, hiszen nem is régen egy, a Bányászati Múzeumban rendezett kiállítást nyitott meg Sopronban.


John Nichols

John Nichols, Nagy-Britannia és Észak-Írország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a feleségével érkezett az eseményre. Eddig még nem volt szüreten - mondta, viszont Sopronban és környékén többször járt. Ismeri ,,Eszterházát" és nagyon szereti a hely történelmi hangulatát. Nichols úr kiválóan beszél magyarul, (ez ugyan a beszélgetés végén derült ki) s míg a szépen, módszeresen szedte a Kékfrankost, azt is elmondta, hogy a hetvenes évek végén Londonban Határ Győző volt a magyartanára, ő maga pedig 1979-82 között már dolgozott Magyarországon, a brit nagykövetségen. Élménynek nevezte a Fertő-vidék panorámáját, a látványon kívül azért is, mert Magyarország és Ausztria együtt tagja az Uniónak - mondta a nagykövet, aki pontosan tudta azt is, hogy míg a vasfüggöny állott, azaz alig tizenöt éve, a hely az egyszerű halandó számára még megközelíthetetlen volt.
Ugyanezek a közelmúltbeli események foglalkoztatták George H. Walkert, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, akinek érkezése azért mégiscsak külön figyelmet keltett a sajtó, a vendéglátók és a diplomaták körében is.


George H. Walker

George H. Walker a közelmúltban már járt Sopronban. A nagykövet így a Kékfrankost már kóstolta, sőt soproni látogatása előtt külön is figyelmet fordított erre. Igényes borivóknak való - összegezte röviden véleményét a város zászlós boráról, miközben tényleg élvezettel haladt a szőlősoron. ,,Itt minden csodálatos és szép" - mutatott körbe.


Ioan Bente

Ioan Bente Románia belügyi attasé szintén láthatóan igen nagy örömét lelte a szüretben. Ő maga szereti a finom bort, kóstolt már Kékfrankost is, és abban is reménykedik, hogy néhány hónap múlva a borkóstolóra is visszajöhet.


Gangl János és felesége



Gangl János borosgazda mintegy két hektáron elterülő szőlősén az igazi szüret október végén kezdődik majd el, de az idei Kékfrankosa, mindenképpen viseli majd a ,,diplomatabor" címet.

T.É.