CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 27., hétfő 23:59


Soproni reformátusok a Felvidéken

Soproni reformátusok a Felvidéken

A több mint négyszáz éves református hagyományokkal rendelkező felvidéki Szenc és Réte reformátusait kereste fel vasárnap az ,,alig" 75 éves soproni református gyülekezet egy népes csoportja.

A testvérgyülekezeti kapcsolat a felvidéki, folyamatosan fogyatkozó magyaroknak fontos, hiszen, amint azt lelkészük Dr. Molnár János lelkipásztor mondta, ők nap mint nap megélik azt a megkülönböztetettséget, amely magyarságuk miatt éri őket.

A lelkész három település szolgálatát végzi; Rétén és Boldogfalván 207 református él, a szenci leánygyülekezetnek 100 tagja van. Ez utóbbi helyen templom építését tervezik a felvidékiek, mert a zsoltárfordító Szenci Molnár Albert szülőhelyén nincs református templom.

A határon túli magyarok a nemzet részei. A kettős állampolgárság körül elhangzó, gyakran méltatlanul kicsinyes érvekkel kapcsolatban a réteiek úgy érzik, mintha tényleg ,,az ország szemben állna a nemzettel."

- Higgyék el, ha a többi elszakított területeken is lehetett volna népszavazás, akkor a legtöbb helyen Magyarország mellett szavaztak volna - hangzik a vendéglátók egyöntetű véleménye. A réteiek úgy vélik a kettős állampolgárság az egész nemzetnek használ. Egyrészt a határon túliaknak jelzi, hogy az anyaországnak tényleg fontosak, ez reménységet és biztonságot ad nekik, az anyaországnak pedig a magát szülőföldjén jól érző magyar kisebbség plusz energiákat adhat. A magyarságukért folyamatosan harcolni kényszerülők a nemzettudatos gondolkodásnak és életnek is követendő példái lehetnek a magyarság előtt.

A soproni és a rétei reformátusok vasárnap délelőtt közös istentiszteleten vettek részt, és megegyeztek abban, hogy rendszeresen találkoznak majd – felváltva Sopronban és Rétén –, így is és példát mutatva a nemzetben való gondolkodásnak, ami mindig is jellemezte a református közösségeket.

T.É.

Szenc, a zsoltárfordító szobra


Réte: református templom

Soproniak a rétei templomban

Dr. Vladár Gábor és Dr. Molnár János

Vöröskő vára a Kis-Kárpátokban