CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2004. szeptember 28., kedd 23:06


A szelídgesztenye ünnepe a pannon régióban

A szelídgesztenye ünnepe a pannon régióban

"Szelídgesztenyefa ágyban olyan az álmod, mint boroshordóban az óboré. Édesdeden alszol, s oly szelíden, hogy még az álmodban reád szálló éjszakai lepkéknek sem tudsz ártani (még véletlenül sem!), s oly mélyen, hogy még az ítélet harsonája sem tudna kiugrasztani az ágyadból. S mindez azon egyszer? tényb?l fakad, hogy a szelídgesztenye fájából rendszerint boroshordókat és koporsókat készítenek a mesterek." Dudás Attila 2001.

A szelídgesztenye tehát az élet legmélyebb rétegeivel van kapcsolatban és nem csoda, hogy az akár 1000 évig élő fát bárhol termett, mindenhol kultikus áhítattal tisztelték Örményországtól hazánkig. Nekünk soproniaknak különösen kedves a gesztenye és ez a vonzalom egyrészt a régi gesztenyesütőknek köszönhető, akik a Várkerületen állva kínálták portékájukat, másrészt köszönhető a várost körül ölelő Lővereknek.

„Mi a lőver? — A lőver körülbelül a fele úton van a falusi gyümölcsöskertek és a finom úrikertek között, Ahhoz, hogy lőver legyen, hegyek kellenek, nem nagyon magas hegyek, de mégis akkorák, hogy a kert kapaszkodhasson és el lehessen belőle látni messze, lehetőleg a Fertő kék csíkjáig. A közönséges gyümölcsfákon kívül még néhány szelídgesztenyefának is kell benne lenni és a fenyők alatt erdei ciklámeneknek. Ha ehhez még hozzáteszünk két sor ribiszkebokrot, buxust, sok virágot, vadvirágos magas füvet, bogárzümmögést, gyönyörtől részeg madárdalt, a ház körül fenyőtestőröket, akkor körülbelül együtt van az a zöldfényű, arany napfénykarikákkal telehintett, gyümölcsillatú polgári paradicsom, amit lővernek nevezünk.” Becht Rezső 1942.

A kései utódok hódolnak a szelídgesztenye előtt és a pannon régióban több helyen rendeznek ünnepet, fesztivált a gesztenye tiszteletére.

2004. október 9-én a Sopron melletti Ágfalván várják a vendégeket látványos felvonulásra, gesztenyeételek bemutatójára. További info: Vadon Lovasklubban Ágfalván.

2004. október 9 és 10-én az Írottkő Natúrparkban Velemben rendeznek Gesztenyeünnepet - "A Táj öröksége" címmel. Program: Eredeti fatüzelésű gesztenyesütés, gesztenyés gasztronómiai különlegességek vására, terményjátékok készítése, népművészeti programok bemutatója. További info: www.naturpark.hu

2004. október 10-én pedig a burgenlandi Forchtenstein-ben Fraknó vára alatt rendeznek Gesztenye Ünnepet. Info: www.forchtenstein.at

A sült gesztenye mellé pedig a friss must kívánkozik, hogy teljes legyen a pannon ősz hangulata. Kalandozzanak velünk és adják át magukat a pannon táj szépségeinek.

(A SOPRONI – HEGYSÉG (NATÚRPARK) HÍRLEVELE)