CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. szeptember 30., csütörtök 15:50


Eredeti másolat


Ugye, figyelemfelkeltő cím?

Eredeti másolat


Ezzel a címmel nyílik ma 18:00 órakor, majd tart nyitva október elseje és november 20. között - tehát bőven lesz idő megtekinteni - hétköznap 10:00-18:00 óráig, szombaton 10:00-13:00-ig a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében (három teremben) az a különös kiállítás, ahol nem "hamisítványnak", nem csalás szándékával készült, hanem az ismeretterjesztést szolgáló, eleve és kinyilvánítottan másolatként megörökített csodás festményeket láthatunk, melyek valóban sokszor a megszólalásig hasonlítanak a reprodukciókból jól ismert, világhírű eredetikhez.

Épp csak kezdeget visszajönni a képzés gyakorlatába, régen azonban teljesen természetes volt, hogy a festőművész-tanulók, -növendékek mind intézményes oktatásuk részeként, mind önképzési céllal klasszikus remekműveket másoltak. Egy ilyen "újrateremtés" során a másolónak módja nyílt rá, hogy részletről részletre elmélyedjen a kiválasztott alkotás színkezelésében, festőtechnikájában, képi gondolkodásmódjában - s mesterségbeli tudása egyre inkább tökéletesedjen, ahogyan a különböző korok igazán nagy művészeinek ecsetvonásait "leutánozza".

A kiállítás művei a művészi, vagy érzékletesebben fogalmazva az 'eredeti' másolat típusába tartoznak, hiszen valamennyi bemutatott mű másolója és készülésének időpontja ismert. A válogatás a magyar festők tanulmányi utazásainak legfőbb célpontjaira, a nagy európai múzeumok (Louvre, Prado, Uffizi, Rijksmuseum) reneszánsz és barokk mestereinek alkotásaira összpontosít. A legkorábbi másolt munkák a XV. századi itáliai és németalföldi festészet remekei - Van Eyck, Rajnavidéki mester, Veneto. Ezt követik az érett reneszánsz északi és itáliai képviselői - Holbein, Raffaello, Giorgione, Tiziano, Tintoretto. A kiállítás fő tengelyét azonban a XVII. századi németalföldi és spanyol festészet jelenti, mindenekelőtt Rembrandt, Frans hals, Vermeer és Velazquez alkotásai.

Nagyon sok kép egy ember kezemunkája, s ez alkotó: Balló Ede. Ő 1877 és 1881 között a Mintarajziskolán Székely Bertalan és Greguss Imre tanítványa, 1883-tól a Benczúr-féle Mesteriskola növendéke volt. 1894-től 1923-as nyugdíjazásáig a Mintarajziskola alakrajz-tanáraként működött. Másolatait azzal a céllal készítette, hogy általuk a hazai, szélesebb közönség is csaknem eredetiben találkozhasson az európai festészet remekműveivel. E másolatokat Balló az Ernst Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban több alkalommal is nagy sikerű egyéni tárlatokon mutatta be. Műveit a fővárosi közönség 1934-től a háború kitöréséig a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításán láthatta. 1934-ben Balló 108 másolatát a Szépművészeti Múzeumnak ajánlotta fel, közülük látható 33 nagy méretű olajfestmény a jelen kiállításon, ez képezi a látnivalók fő tengelyét.

A többi? XIX. századi magyar mesterek akvarellmásolatai - ez nem azt jelenti, hogy akvarellről akvarell, hanem azt, hogy a már előbb felsorolt nagy művészek csodálatos olajfestményeit hogyan "ragadták meg", hogyan ültették át akvarellekbe, sokszor egészen kicsi méretben. Barabás Miklós, Brocky Károly és Székely Bertalan gazdag akvarellmásolat-gyűjteményéből láthatunk válogatást.

Megtekinthetünk azonban néhányat Benczúr Gyula, de Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Czóbel Béla klasszikus festménymásolataiból is! Ez utóbbiak - modern művészként ismervén őket - igazi kuriózumnak számítanak!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem az Andrássy út 69-71. szám alatt található. Ha majd felmennek, tekintsék meg Lotz Károly négy mennyezetfreskóját is. Az épülettel együtt, 1877-ben készültek. Ahogy felértek a lépcsőn az első emeletre, és szemben nyílik majd a folyosó végén a Barcsay-terem, nos, mielőtt e folyosóba belehaladnának, forduljanak először balra, egy rövidebb, kicsikét sötétecske folyosóra, s ott emeljék tekintetüket a mennyezetre. A művészet allegóriáit jelképező mennyezetfreskók itt láthatók.

Cikkemet Révész Emese művészettörténésznek, a kiállítás kurátorának tájékoztatása alapján készítettem.



A kép forrása: Vermeer

Sebők Lili