CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 30., csütörtök 22:57


Fertő-táj Világörökség Klub

Fertő-táj Világörökség Klub

A világörökség részének nyilvánított Fertő táj építészeti és természeti értékeinek jobb megismerése, a Fertő parti települések szépségeinek védelme a célja az augusztus végén megala-kult Fertő-táj Világörökség Klubnak. A csoport (szerdán) a nagycenki Széchenyi kastélyban tartotta első találkozóját.

Már 30-an csatlakoztak az alig egy hónapja megalakult Fertő-táj Világörökség Klubhoz, amelynek tagjai első találkozójukon “A Széchenyi kastély szellemei”-vel, vagyis a Széchenyiek nagycenki kastélyához kötődő családtagjaival ismerkedtek, Széchenyi István mellett például Széchenyi György életével vagy a két éves korában elhunyt Júlia sorsával.

Kenessei Károly, a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum igazgatója előadásában egyebek mellett rámutatott: “Júlia ugyan Pozsonyban halt meg, de idehozták, itt ravatalozták fel, tehát hogyha így vesszük, akkor ő is azok közé a szellemek közé tartozik, akik itt a kastély szobáit járják.

A klub a jövőben is ismeretterjesztő előadásokat, kirándulásokat szervez a környék építészeti és természeti szépségeinek jobb megismerése érdekében. A Fertő-táj Világörökség Klub elnökévé a fertőszéplaki Kóbor Attilát választották, aki az első összejövetel alkalmával vette át megbízólevelét Taschner Tamástól, a Fertő-táj Világörökség Egyesület elnökétől. Kóbor Attila a Cyberpress-nek elmondta: “Napról-napra ahogy tagjaink száma növekszik, úgy növekednek ötleteink is és a megoldandó problémák. Remélem, hogy egyik településről a másikba, egyik régióból a másikba haladva hasznosan tudunk működni.

A Fertő-táj Világrökség Klub rendszeres találkozóin a tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Remélik, a jövőben közös pályázatokat nyújthatnak be a régió értékeinek védelmében. Addig is szívesen fogadják tagjaik sorába az érdeklődőket.

Tóth Anita Lilla