CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. oktĂłber 02., szombat 11:40


Schmitt Pál Firtl Mátyást ,,jó szívvel' ajánlotta a választóknak

Olimpikonokkal olimpiáról, sportdiplomáciáról, sportpolitikáról

Olimpikonokkal olimpiáról, sportdiplomáciáról, sportpolitikáról
Schmitt Pál Firtl Mátyást ,,jó szívvel ajánlotta"

Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Gyulay Zsolt, többszörös olimpiai bajnok voltak Firtl Mátyás, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség soproni képviselőjelöltjének vendégei Sopronban az Olimpiáról olimpikonokkal címmel meghirdetett rendezvényen.

Firtl Mátyást, mint a megyei közgyűlés alelnökét, egyben közismert, civil emberként és mint a város szülöttjét ,,jó szívvel" ajánlotta Schmitt Pál a soproni és Sopron környéki választóknak a tegnapi nyilvános, elsősorban a sportról, sportdiplomáciáról, sportpolitikáról szóló beszélgetésen.

Schmitt Pál elmondta: egyetért az Elég volt! címmel írt levelet aláíró olimpikonokkal. Sajnálatosnak nevezte, hogy a tisztes világraszóló magyar eredmények a háttérbe szorulnak, az olimpiai eskühöz méltatlan tettek miatt, amilyenekre eddig még nem volt példa a magyar sporttörténetben.

,,Egy bajnoknak az utolsó pillanatig is meg kell mutatnia, és bizonyítania kell, hogy ő bajnok." - vélte Schmitt Pál, aki hangsúlyozta: az ügy még nem zárult le.
Egyébként A magyar Sporttudományos Társaság (MST) a kétszáztizenhét olimpikont ,,tisztának" jelentette, amihez képest döbbenetes volt szembesülni a doppingügyekkel - fejtette ki az elnök, aki azt is elmondta, hogy a tesztekért összesen 35 millió forintot fizetett a MOB.
Schmitt Pál az üggyel kapcsolatos további egymásra mutogatásban nem szeretne résztvenni, és továbbra is azért dolgozik, hogy a magyar sport presztízsét visszaállítsa.

Schmitt Pál beszélt arról, hogy az élsport példákat állít a magyar fiatalok elé, a sport a nevelés egyik legfontosabb eszköze, a sportolás tartást, önbizalmat ad.

Ezért is szükséges változtatni azon a Magyarországra jellemző helyzeten, amely statisztikai adatokban kifejezve ijesztő képet mutat: hogy például az egyáltalán semmilyen sportot nem űző felnőttek a lakosság 61 százalékát teszik ki, az egészségét pedig az egész élettartamhoz képest 13 évvel rövid ideig őrzi meg a magyar felnőtt lakosság, a nyugati szomszédaihoz képest.

Az Európai Parlamenti képviselőként Schmitt Pál úgy érzi, a magyar képviselők – együtt az MDF-es, és a két szlovákiai magyarral – erős csapatot alkotnak az Európai Parlamentben. Munkájukat összetartás jellemzi, és ,,tisztességes az együttműködés" a szocialista frakcióbéli képviselőkkel a közös érdekek érvényesítésében.
,,Mindenki végzi a feladatát." - mondta az EP-képviselő.

Gyulai Zsolt többszörös olimpiai bajnok az olimpiai tapasztalatairól szóló beszámoló mellett szólt arról, hogy tagja a Fidesz sportszekciójának, ahol a szakmaiságot hivatott képviselni a sportban is szükséges rendszerváltást célul kitűző program előkészítő munkájában. Természetesen a Sopron-újpest meccsről is szólt Gyulay Zsolt, aki szerint a sportnak presztízsvesztességet okoz a minisztérium megszüntetése. Úgy fogalmazott: Gyucsán Ferenc miniszterként nem értett a sporthoz, és nem is érdekelte az, ezért mindenképpen eljött az ideje, hogy olyan ember álljon a magyar sport élére, aki ahhoz elhivatottságot érez. Erre a jelenlegi helyzetben van remény, mert mint Schmitt Pál is elmondta: azok, akik szolgálatként fogják fel a sport ügyét, a politikai hovatartozás ellenére is szót tudnak egymással érteni.

A sport és sportpolitikai témák mellett Schmitt Pál a soproni időközi választásról szólva elmondta: Az ország egyik legfontosabb városa, az ország egyik szíve csücske, Sopron és környéke választ országgyűlési képviselőt, amely választásban megint megmérettetik a jobb és a baloldal.
,,Az egész ország figyel Sopronra és Szécsényre, és az egész ország szurkol Sopronnak, azért, hogy a polgári oldalon siker születhessen. Igazi keresztény, magyaros, nemzeti összefogásra van szükség, mindenkinek el kell menni szavazni, mint ahogyan az EP-választáson is nagyon szép példáját mutattuk az összefogásnak, a fegyelemnek, a szervezettségnek." - mondta Schmitt Pál.
(cyberpress)