CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. október 04., hétfő 23:25


Biliárdverseny

Biliárdverseny

Karambol biliárdosok versenyeztek a hétvégén a soproni Biliárd Múzeumban. A városi Biliárd Klub által szervezett Sopron Kupán az ország legjobb játékosai közül 12-en mérték össze tudásukat - a zöld asztalon.

Állóképesség, jó kombinációs készség, pontosság, fegyelem, figyelem, türelem – a biliárdos legfőbb erényei. A játék fajtái közül a karambol biliárd a legnehezebb. Ezt három golyóval játsszák: sajátját a játékosnak úgy kell meglöknie, hogy az a másik kettővel ütközzön. Cél minél több karambol, azaz poén elérése, ami csak látszólag egyszerű. Nagy József, a Zalaegerszegi Biliárd Egyesület tagja szerint hosszabb idő kell, míg sikerélménye lesz a játékosnak. A pool biliárd egyszerűbb, ott az asztalon lévő lyukakba kell beleügyeskedni a golyót, a karambol biliárdban viszont minden poénért meg kell szenvedni. Akik versenyszerűen űzik a testet-lelket megmozgató sportot, naponta akár 8 órát is edzenek, egy-egy lökést, mozdulatot többszázszor elismételve, hiszen azokat tizedmilliméter pontossággal kell végrehajtani. Magyarországon körülbelül nyolcezren biliárdoznak, közülük mintegy 100-an az élmezőnyben.

Vörös István, a Soproni Biliárd Klub ügyvezető igazgatója a Cyberpress-nek így fogalmazott: “Fiatalokat szoktunk meggyőzni, hogy ennél szebb sport nem létezik a világon. Sokszor a szülők csak úgy engedik el őket, hogy lehetőleg dohány- és alkoholmentes környezetben hódoljunk a szenvedélyünknek, ezt meg is tesszük, mert a dohányzást egyszer és mindenkorra betiltottam itt a klubban.

A biliárd bármelyik életkorban elkezdhető. Hittel, elszántsággal, kitartó, kemény munkával mindenkiből jó játékos válhat – vallják a profik.

Tóth Anita Lilla