CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. október 08., péntek 22:17


Miniszteri látogatás - megszépül a Deák tér

Miniszteri látogatás - megszépül a Deák tér

650 millió forintból újítják fel a soproni Deák teret. A beruházás az önkormányzat sikeres pályázata alapján indulhat meg jövő tavasszal. A Közép-Európa egyik leghosszabb terének rekonstrukciójáról szóló nyilatkozatot Dr. Kolber István területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter adta át pénteken a városnak.


Hamarosan munkagépek zaja veri fel a soproniak évtizedek óta egyik legkedveltebb, ám mára igencsak leromlott állapotú, parkosított területét, a Deák teret, amelynek felújítását már évek óta szorgalmazza az önkormányzat. A szükséges forrásokat az Unió, az állam és az önkormányzat együttesen biztosítja. A Regionális Operatív Program pályázatán 600 millió forintot nyert a város – hangzott el azon a pénteki ünnepségen, amelynek vendége volt Dr. Kolber István. Az új, regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter rövid beszédében rámutatott: az Európai Unió 2007-ig támogatásával összesen 1300 milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai, humán erőforrás és infrastrukturális fejlesztések hazánkban. Ennek részeként újulhat meg a soproni Deák tér is - Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának egyik első eredményeként.
Walter Dezső polgármester átvette a tér teljes felújításáról szóló nyilatkozatot, majd köszöntőjében hangsúlyozta: az elnyert pénz önmagában nem elég, emberi akarat és szorgalom is kell ahhoz, hogy ez a Sopron számára igen jelentős beruházás megvalósuljon. A város első embere külön köszöntötte a Harkáról, Fertőrákosról, Kópházáról és Ágfalváról érkezett polgármestereket, akikkel – mint mondta – együtt gondolkodnak a térség jövőjét, fejlesztéseit illetően, hiszen, mint fogalmazott: „A lehetőségek megnyíltak, élnünk kell vele.” Walter Dezső egyben a soproniak türelmét is kérte a téren márciustól kezdődő „rumli” elviseléséhez.

A felújítás során egy, a 21. század elvárásainak megfelelő, multifunkcionális és nem utolsósorban akadálymentes teret alakítanak ki – mondta el az érdeklődő soproniaknak Buzgó Csanád építész-tervező, aki az épülő park látványterve mellett készséggel válaszolt a jelenlévők kérdéseire. Többen azt nehezményezték, hogy a tér felújításáról nem kérdezték meg előzetesen a soproniak véleményét, mások túlságosan modernnek találták a készülő létesítményt. Buzgó Csanád erre úgy reagált: „A 21. században élünk. Ha nem modern teret csinálunk, az hazugság. Próbálunk előretekinteni. Ez nem azt jelenti, hogy nem őrizzük a hagyományokat, hiszen azzal, hogy egy ilyen modern hangvételű, semleges anyaghasználatú teret hozunk létre, ezzel talán jobban hangsúlyozhatjuk a környező épületeket.”
A megújult tér egyebek mellett sétányokkal, játszóterekkel, szökőkúttal bővül, továbbá botanikus kert és egy földbe süllyesztett, közel 200 fő befogadására alkalmas szabadtéri létesítmény is helyet kap a téren, amelynek szobrait és fáit „nem bántják, sőt, zöldterületét mintegy 15 %-kal megnövelik. A munkálatok tavasszal kezdődnek és várhatóan 2006 őszére fejeződnek be.

Tóth Anita Lilla