CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. október 10., vasárnap 20:20


Sopronban tartotta informális elnökségi ülését az MDF

Dávid Ibolya Sopronban

MDNP – MDF együttműködés köttetett

Sopronban tartotta informális elnökségi ülését az MDF

Informális elnökségi ülést tartott Sopronban a Magyar Demokrata Fórum. A vezetés jóváhagyta a Fórum Nemzeti Privatizációs Stratégiáját, amelyet a párt elnöke, Dávid Ibolya mutatott be. A szűk körű találkozón részt vett az MDF által életre hívott pártszövetség soproni időközi választásokon indított jelöltje, Nagy Tamás is.

Az tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón az Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Demokrata Néppárt egy, az időközi választásokra szóló együttműködést írt alá.

Dávid Ibolya és Szabó József

Dávid Ibolya elmondta, a szövetség születése a sikeres június 13-i Európa Parlamenti választás volt. Hozzátette, hasonló együttműködést fog kötni a két párt Szécsényben is. A politikus kiemelte, a szövetséghez csatlakozik a Vállalkozók Pártján és a Kisgazda Párton kívül a Szövetség Sopronért is, amellyel jövő héten vasárnap írják majd alá ez erről szóló megállapodást. Dávid Ibolya sikernek könyvelte el, hogy a héten immár hivatalosan is a pártszövetség képviselőjelöltjévé vált Nagy Tamás, és fontosnak tartotta, hogy a hűség városának tőzsgyökeres soproni képviselője legyen.

Szabó József az MDNP elnöke kipróbált, sikeres szövetségnek nevezte a két párt közötti kapcsolatot, és reményét fejezte ki, hogy sikeresek lesznek a soproni időközi voksoláson. Szerinte az előrehozott választásnak két tétje van: hogy Sopronnak soproni képviselője lesz-e, illetve, hogy a nemzeti konzervatív, antalli értékrendet képviselő erők ismét önállóan mérettetik meg magukat. Reményét fejezte ki, hogy a soproniak a többpárti demokráciára fognak szavazni.

A sajtótájékoztató második félidejében Dávid Ibolya bemutatta az elnökség által már elfogadott, a választmány szentesítésére váró Nemzeti Privatizációs Stratégiát. Elmondta, a program kidolgozásába már hetekkel ezelőtt belekezdtek, ám az utóbbi napokban a privatizáció körül kialakult vita miatt felgyorsították a dokumentum elkészítését.

Dávid Ibolya Nagy Tamás képviselőjelölttel

A tervezet az ésszerű, átlátható és célszerű magánosítás feltételeit az alábbi öt pontban határozza meg.

  • Meg kell állapítani, hogy mely stratégiailag fontos vállalatok maradjanak állami tulajdonba.
  • Pontosan körvonalazni kell, hogy milyen legyen a versenyt, a munkahelyteremtést és a fejlesztést szolgáló privatizáció.
  • Megfelelő időzítés szükséges a sikeres privatizáláshoz.
  • Biztosítani kell a maximális átláthatóságot.
  • Előnyben kell részesíteni a magyar polgárok tulajdonszerzését.
A politikus a Nemzeti Privatizációs Stratégiát mind a kormányoldal, mind az ellenzék legnagyobb pártjának a figyelmébe ajánlotta, és reményét fejezte, hogy ezzel egy közös az értelmes vitának az alapjául szolgálhatnak. Úgy vélte a kormánykoalíció privatizációs stratégiája könyvelői szemlélet mentén működik, míg a privatizációs stopot is elhibázottnak tartja, mert az “…egyfajta szocialista logikára épülő demagógiát takar”, amely nem szolgálja a nemzet érdekeit.

Katona Kálmán az Orbán kabinet közlekedési minisztere szerint az olyan stratégiai fontosságú vállalatokat, mint az ország villamosenergia-szükségletének 40%-át biztosító paksi atomerőmű, nem szabad eladni, míg a veszteséges vállalatok esetében is csak a kereskedő részlegtől szabad megválni, az alaphálózatot állami tulajdonban kell tartani. Pártja privatizációs programjáról szólva megjegyezte: “Végigmentünk minden nagyobb privatizáció előtt álló társaságon.”

Nagy Tamás az MDF vezette pártszövetség képviselőjelöltjeként köszönetét fejezte ki azoknak, akik segítettek összegyűjteni a hivatalos indulásához szükséges kopogtatókat. Kijelentette: “Olyan kampányt szeretnénk, ami rólunk szól, és nem az ellenfeleinkről.”

Stöckert Dávid