CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. október 11., hétfő 18:27


Nemzetközi szociológiai felmérés és kiadvány az idősellátásról

Nemzetközi szociológiai felmérés és kiadvány az idősellátásról

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat – az Alpok-Adria Munkaközösség megbízásából - „Kihívások és innovatív megoldások az idősellátásban az Alpok-Adria Munkaközösség néhány tartományában” címmel szociológiai kutatást készíttetett, melynek eredményét kiadványban összegezte.

A kiadványt Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke (az Alpok-Adria Munkaközösségben a megyei önkormányzat koordinátora), illetve a kutatást végzők, Somorjai Ildikó és Török Emőke (mindketten a győri SZE oktatói) sajtótájékoztató keretében mutatták be Győrött, a Megyeházán.

(Az Alpok-Adria Munkaközösség 7 ország – Magyarország, Németország, Ausztria, Olaszország, Svájc, Szlovénia és Horvátország – 17 tartományát/megyéjét magába foglaló nemzetközi szervezet, mely a tavalyi évben ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát.)

Az alelnök elmondta: „A kutatás célja az volt, hogy a szociális ellátórendszer szempontjából vizsgáljuk az idősödés problémáját, valamint az ebből adódó kihívásokat. Ebből a szempontból kívántuk áttekinteni a kutatásba bekapcsolódott Alpok-Adria-tartományok problémái és problémakezelési módjai közötti különbségeket és párhuzamosságokat.”

A 2003 májusában kezdődött adatgyűjtésbe három ország nyolc tartományát (Magyarországról Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megyéket, Ausztriából Oberösterreich és Steiermark, illetve Olaszországból Friuli-Venezia-Giulia tartományokat) sikerült bevonni.

A szociológiai felmérés számadatait grafikonok, táblázatok jelenítik meg, melyek jól kiegészítik és könnyebben értelmezhetővé teszik a szöveges magyarázatokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az Alpok-Adria Munkaközösségtől 3270 Euró támogatást kapott e célra, melyet saját erőként 320.000 Ft-tal, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány pedig 380.000 Ft-tal egészített ki. A tanulmányból 860 db csak magyar nyelvű példány és 2000 db négynyelvű – magyar, német, angol, olasz - példány készült.
P.Z.