CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. oktĂłber 12., kedd 21:06


Gyapjúszőttesek és fából faragott tárgyak

Gyapjúszőttesek és fából faragott tárgyak

Hagyományőrzés, és -továbbörökítés, fáradhatatlan alkotás, folyamatos tanulás és tanítás fémjelzi a soproni Gyapjúszövők Alkotó Köre több mint negyedszázados, országosan is ismert és elismert tevékenységét.

A gazdag székelyföldi festékes és a moldvai csángó gyapjúszövő mintakincsek hagyományában gyökerezik a soproni gyapjúszövők alkotótevékenysége. Egyrészt a legrangosabb szakirodalomban fellelhető eredeti másolt minták alapján dolgoznak, technikában, anyagfelhasználásban, színvilágban egyaránt a hitelességre törekedve, másrészt saját tervezésű, a modern lakáskultúra követelményei szerinti eredeti darabokat is alkotnak.

A soproni Gárdonyi Géza Általános iskolában múlt hétvégén az utóbbi két év alkotásaiból nyílt tárlata a soproni gyapjúszövőknek. A 26 alkotó szőtteseinek formavilágához szervesen illeszkednek Tóth Béla fafaragó népi motívumokkal díszített hársfa-, dió- cseresznyefa alkotásai: képkeretek, tükrösök, sulykolók, mángorlók, tálalók.

A kör tevékenységét, és a kiállított munkákat Kovács László, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke méltatta, aki kiemelte Roskó Mária és Bodó Márta szakkörvezetők színvonalas szakmai munkáját. A Pedagógusok Művelődési Háza pedig azon kevés hasonló intézmények közé tartozik, amelynek sikerül átmentenie a jelenbe az alapküldetését, amelynek céljával alapították: hogy helyet adjon az alkotással nevelni akaró pedagógus alkotóknak - hangzott el a megnyitón.

A szőttesek és fafaragások tárlata a Gárdonyi Géza Általános Iskolában október 22-ig 8-18 óra között látogatható.

T.É.