CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. október 14., csütörtök 19:19


Mozgáskorlátozottak közlekedése

Mozgáskorlátozottak közlekedése
Új parkolási igazolványok, akadálymentesítés január elsejétől

2005. január elseje kétszeresen is fontos dátum lehet a mozgáskorlátozottak számára, onnantól ugyanis már csak az új közlekedési igazolványokkal vehetik igénybe a közlekedési kedvezményeket. Jó hír, hogy bővül az új okmányra jogosultak köre. Emellett egy törvényi rendelkezés is született érdekükben: az év végére valamennyi középületet akadálymentesíteni kell. Ennek azonban sok helyütt nem tudnak eleget tenni. A szakemberek szerint Magyarországon ma mindössze minden tizedik épület akadálymentes.

Érvényes parkolási igazolvánnyal a mozgássérültek bárhol ingyen parkolhatnak, egyes helyekre a tiltó tábla ellenére is behajthatnak – egyebek mellett erre jogosít sokak által jól ismert emblémájú kis kártya, amelyet évek óta többen használnak, mint a ténylegesen rászorulók. Cseh Józsefné, a Mozgáskorlátozottak Sopron Városi Egyesületének titkára szerint a jelenleginél háromszor több mozgáskorlátozott parkoló is kevésnek bizonyulna a városban, hiszen az aktívan dolgozó mozgássérültek gépjárművei rendszerint reggeltől délutánig állnak a parkolókban.

Ezév július elsejétől új parkoló igazolványt bocsátanak ki az okmányirodák a mozgáskorlátozottak részére. Használatukra Magyarországon mintegy háromszázezren jogosultak; mostantól a gyengénlátók, az értelmi sérültek és az autisták is igényelhetik.

Becher Rezső, a soproni Okmányiroda vezetője kérdésünkre így fogalmazott: “Valószínűleg a jogalkotónak szándéka az volt, hogy megakadályozza vagy csökkentse a visszaéléseket. Ez egy biztonsági okmány, amely fényképes, fóliázott, nehezen hamisítható és a használat jogosultsága könnyebben azonosítható.

Az azonosító jellel, hologrammal is ellátott irat az Európai Unió valamennyi tagországában érvényes. A közlekedési kedvezményekre jogosító korábbi engedélyeket 2005. Január elsejéig kell lecserélni. A soproni Okmányirodában a nyár közepére várt roham elmaradt – tudtuk meg Becher Rezsőtől. A városban és a vonzáskörzetébe tartozó községekben élő mintegy 1200 jogosult közül eddig 270-en váltották ki a parkolási engedélyt.

A mozgáskorlátozottak könnyebb közlekedése érdekében szorgalmazzák a középületek akadálymentesítését is, amit a törvény szerint az év végéig mindenütt meg kell valósítani. A soproni Okmányirodát nemrég akadálymentesítették. A város többi fontos épületébe azonban továbbra sem, illetve csak nehezen jutnak be az érintettek, akiknek egyelőre az útpadkákkal is naponta meg kell küzdeniük.

Cseh Józsefné elmondta, hogy a város kapott egy, a kerekesszékesek által is használható, akadálymentesített autóbuszt, amelynek útvonalát úgy igyekeztek kialakítani, hogy azzal a legjobban segítség a rászorulókat, akik így üzletekbe, kórházba vagy temetőbe juthatnak el. A szakemberek és az érintettek szerint hiába a törvényi rendelkezés, ha annak megvalósítására a legtöbb helyen nincs pénz, így a határidőre, 2005. Január elsejéig várhatóan számos intézmény nem tud eleget tenni az előírásnak. Azután akár pert is indíthatnak a mozgáskorlátozottak azok ellen az önkormányzatok, hivatalok ellen, amelyeket kerekesszékkel nem tudnak megközelíteni. Magyarországon csak minden tizedik középület 90 akadálymentes.

Tóth Anita Lilla