CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. október 15., péntek 11:13


Ki kell kérni az érintettek véleményét

Firtl Mátyás: A Deák tér rekonstrukciós tervéről

Firtl: A Deák tér rekonstrukciós tervénél ki kell kérni az érintettek véleményét

A Deák tér rekonstrukciója a tér lakóival egyeztetett módon valósuljon meg - jelentette ki Firtl Mátyás, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőjelöltje a Mátyás király utca Deák tér találkozásának helyszínén tartott sajtótájákoztatóján, ahol azt is kijelentette: a plakáton szereplő ,,Együtt dolgozunk Sopronért" jelszót ő maga ezért inkább a ,,Dolgozzunk együtt Sopronért! " -ként fogalmazná meg.

Firtl Mátyás szerint a lakók közül sokaknak fejtörést okoz, hogy mit is ábrázolt a kifüggesztett látványterv, hogy a tervek szerint, a rekonstrukció során hogyan és mi változik.
A Fidesz nem szeretné, ha a Deák téren is megjelenne az,,Újteleki-utca effektus " a munkák szervezése miatt, vagy azért, mert a lakókkal nem egyezetetett módon alakították ki a teret - mondta a képviselő.
Figyelmeztetett arra, hogy még mindig van lehetőség a lakók véleményének kikérésére.
Az elnyert összeggel kapcsolatban kifejtette: a rekonstrukciót egységben, komplex módon kell kezelni, amihez valószínű, hogy további pályázatokra lesz szükség.

Firtl Mátyás szerint üdvözölendő, hogy a város pályázatokat ad be, de arra is figyelmezetetett, hogy szerinte ,,igen túlzott a sikerpropaganda a pályázatok körül".
A pályázat szó a városvezetés varázsszava, ,,a még csak beadott pályázatokat is sikernek adják el, többször is".
Firtl Mátyás rámutatott: a forrássok eddig még nem érkeztek meg, és az utófinanszírozásos pályázatok egyelőre terhet rónak, az amúgy is a 3,5 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkező városra.

A képviselőjelölt kifejtett: jó a Szőlészeti és Borászati Albizottságnak az ötlete, hogy a város bejárataiban helyezzenek el a borvárosra utaló műtárgyakat, például préseket, ugyanakkor rámutatott: a műtárgyaknak kivitelezésükben a város történelmi patinájához méltóknak kellene lenniük és ezért – köztérre való elhelyezésük előtt – egy művészekből álló bizottságnak is kellene véleméyezni azokat.