CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. oktĂłber 19., kedd 11:26


Exkluzív megyealbum

Exkluzív megyealbum

Hivatalosan a közelmúltban mutatták be azt az exkluzív megyealbumot, amely a „Győr-Moson-Sopron megye az új évezred közepén” címet viseli.
A tartalmas, szép kiállítású kötet a hétvégén a Győri Könyvszalonon is sikerrel „mutatkozott be”.
A megye értékeinek szöveges és képes bemutatásán túl a megye híres szülötteinek, sokak által ismert és tisztelt személyiségeinek a vallomásait is tartalmazó, csodás képanyagú album szép karácsonyi ajándék is lehet.

A közel 450 színes fotó bemutatja Sopron és Győr, Mosonmagyaróvár és Kapuvár, Csorna és Fertőd, Nagycenk és Pannonhalma, valamint a környező települések nevezetességeit. Az album az érdeklődők elé tárja az évszázados települések régi és új arculatát, a kastélyok, a műemlékek különleges építészeti megoldásait, a múzeumok, a néprajzi gyűjtemények legszebb darabjait.
A természetfotók megörökítik a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Szigetköz különleges növény- és madárvilágát. A szöveges ismertető áttekintést ad a térség múltjáról, s felvillantja a rendszerváltozás utáni évek főbb történéseit.
Koloszár Tamás, a könyv szerkesztője megemlékezik a magyar-osztrák határnál lévő vasfüggöny bontásáról, az 1956-ös hősök újratemetéséről és felidézi II. János Pál pápa megyében tett látogatásának eseményeit.
Eperjes Károly színművész állítja: "Ebben a megyében itthon vagyok". Az albumban olvashatók a megyéhez kötődő neves személyiségek vallomásai. Czigány György író Győrt eszmélése városának tekinti. Kukorelli István alkotmánybíró azt írja, hogy feltöltődni szülőhelyére, Tétre jár. Szokolay Sándor zeneszerző nyíltan kimondja: "Sopronban megleltem nyugalmamat". Várszegi Asztrik pannonhalmi bencés főapát szerint "erőt ad ez a táj".
A 3.000 példányban megjelent album 15 millió forintos költségét a megyei önkormányzat fedezte - mondta Ivanics Ferenc megyei alelnök.

Aki saját könyvespolcára, vagy ajándékként szeretné megvásárolni a kötetet, az Győrött a Xántus János Múzeumban, a Baross úti Kaligráf Könyvesboltban, illetve az Arany János úti Líra és Lant Könyvesboltban teheti ezt meg.
(P.Z. -cyberpress)
Fotó: gymsmo.hu