CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. október 21., csütörtök 15:47


Proaktív hálózati biztonság


Előbbre jár a pandúr? Jól látom?

Proaktív hálózati biztonság


Az akadémistákról már szóltam. ( 1. ) A távmunkáról is. ( 2. ) A biztonságról és egyéb apróságokról most fogok. Az apróságok persze akkora idézőjelbe értendők, hogy rá se fér az oldalra!

Történt ugyanis, hogy a Cisco partnerséget kötött a Trend Microval, és nagyon-nagyon biztonságos információs hálózati megoldást hoztak létre. Október 21-én bejelentették, hogy Magyarországon is együttműködnek a Cisco Network Admission Control (NAC) programban. A stratégiai együttműködés keretében a két cég átfogó hálózatbiztonsági megoldást kínál.

"Az informatikai biztonság ma már nem technológiai, hanem üzleti kérdés. A vírustámadások okozta globális károk 2003-ban meghaladták a 13 milliárd dollárt" - mondta Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója. Ami miatt meg a távmunkát emlegettem, azok a következők: "A Cisco Systems Self Defending Network kezdeményezésének lényege, hogy a támadásoknak az intelligens hálózat proaktív módon vet gátat. A hálózati hozzáférést szabályozó rendszerek alkalmazásával megoldható, hogy kizárólag csak a szervezet hálózatbiztonsági szabályainak eleget tevő végberendezések - PC-k, szerverek és PDA-k - férhessenek hozzá a hálózathoz."

Márpedig a távmunkahely létrehozásához igen-igen fontos a biztonság. Olyannyira, hogy egészen nagy cégek is inkább az outsorcing megoldást választják, így csökkentve munkaerőköltségeiket, mintsem a távmunkát preferálnák. Márpedig a biztonság megteremtésével, valamint egy biztosító garanciavállalásával már nem kellene annyira tartani az otthonról végzett "irodai" munkától sem.

A Trend Micro és mások mellett már a Symantec és a CA is partner, de éppen tegnapelőtti a hír, hogy a Microsofttal is kompatibilis rendszereket alakítanak ki. A végponttól végpontig terjedő biztonság mellett ez a proaktivitás, meg kell, hogy mondjam, nekem nagyon tetszik. A vállalat hálózatára csatlakozni óhajtó munkatárs vagy ügyfél jelentkezésénél először is elemzik, hogy a megfelelő vírusvédelmet használja-e, az kellően friss-e, csak azután lehet reménye a csatlakozásra. Ezen belül is lehetséges egy alacsonyabb szintű, fokú, amolyan "csökkentett üzemmód" jogosultságú csatlakozás - az illető úgymond karanténba kerül, és csak akkor léphet be a nagyajtón, a hálózatba, ha a karanténból kikerülés biztonsági feltételeit teljesítette. (Nem kell borzalmas akadályokra, napokig tartó bénultságra, nem-hozzáférésre gondolni - az okos rendszer segít, utasít, tájékoztat, lépcsőről lépcsőre vezetve a csatlakozni óhajtót, mit kell csinálnia.)

A nagy meccs folytatódik. A tavalyi nagy SQL-támadás 15 perc alatt söpört végig a világon - hálózati kieséseket okozva, készpénz-automatákat ellehetetlenítve, légi járatok indulását akadályozva. Minden nyolc és fél másodpercben megduplázódott a támadott gépek száma. Másodpercenként 55 millió számítógépet tapogatott le. A proaktív megközelítési mód miatt a Cisconál nem fejtette ki hatását a féreg. Eljött az idő, hogy a pandúr jár előbb, mint a rabló? Őszintén remélem, nem lesz e korszak kérészéletű!! Én mint felhasználó nagyon szeretem a netet. A bankautomatákhoz is hozzászoktam. A különböző online szolgálatok, információs portálok (vonatokról, más tömegközlekedésről, moziról, tévéműsorokról, ilyen-olyan nyitvatartásokról stb.) a netet használó ember életének természetes részeivé váltak. Csak néhány példát hoztam, ahol az egyszerű polgár is a hálózatiság egyértelmű haszonélvezője. Működjenek ezek csak szépen, rendesen, mindenki megelégedésére. Akinek, hogy úgy mondjam, "szórakozni" támad kedve - tegye a virtuális valóságban! Már az is rendelkezésre áll. Élje ki károkozási szenvedélyét a cybertérben. Az élvezet ugyanaz: nyerhet, ha tud - a kár semmi. Neki sem! Nem kerül felügyelet alá, börtönbe. Én egyébként a magam részéről igen-igen helytelenítem a vírus- és féregtenyésztő nagyokosok biztonsági szakemberként alkalmazását - miután már megbánták bűnüket!!! Jutalom a rosszgyereknek? Hová vezethet ez a szokásjogban, a hétköznapok erkölcsi tól-igjaiban??

Sebők Lili