CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

1999. augusztus 08., vasárnap 00:00


Itt minden máshogyan működik, mint a valós életben, mert ugye ez nem az. Nem biztos hogy felette, de alatta sem, ez egy párhuzamos világ, kérem szépen.

Ötödik nap - szigethárom

Ötödik nap


A változások. A mai reggelre virradóan sziget kinyújtotta egyik csápját egészen a helyiérdekű vasútállomás végállomásáig, ami eddig csak informális hangulatkeltő előörsként üzemelt, szana széjjel szórt napijegyekkel és a téren várakozó fáradtas-poros szigetlakókkal. Kiemelkedő fotózási lehetőséggel, szétszívott agyú punk+parlament. Elemetáris.
Most már a gépesített pepsi hadtest is felütötte fejét. A vízválasztó csapat. Tőlük innen a becsületes polgári lét, viszonylag racionális viselkedési normákkal...rajtuk túl pedig a héven mindezek már nem nagyon érvényesek. Azon is túl pedig szinte egyáltalán nem.
A fejlődés elvitathatatlan; összevetve mondjuk az első sziget legelső napjaival, amikor mondjuk a nagyszínpad melleti területen, ami elég nagy, mondjuk így, millió sátor homogén tömege heverészett, a navigáció, a saját sátor megtalálásának leghaloványabb esélye, és az ehhez elengedhetetlen utcarendszer és világítótestek nélkül.
Az elmúlt évek során folyamatosan nőtt a khm, az illemhelyek száma, a zuhanyozóké nem. A héven már nem csak a prosztó filatorigát megállót duruzsolja a hangos, hanem Filatorigát-Pepsi szigetet. Elfogadtuk a mobil telefonok jelenlét, ki előbb ki később. Néhány éve még tömeges fujjogást-vesszőfutást előidéző maroktelefonok látványa teljesen beépült, sőt ahogyan kinéz jövőben az egyetlen biztos megoldást jelenti a tragikus senkinemtalálsenkit helyzetre, amit csak nagyon kevéssé enyhített az üzenőtáblák telepítése.
És a telefonokkal új nép állt a sziget partjai közé. Bejöttek a diszik, evel együtt a hallgatóság, vele az öltözködés. Ennek ellenére mai napig a tipikus benszülött elhagyja magát valahol még a híd előtt, felveszi a legszakadtabb-legidétlenebb-polgárpukkasztóbb ruháit, leveti identitását emberi mívoltával együtt, és ide már valaki teljesen más jön be, aki mondjuk külsőre még egy darabig hasonlít előbbi önmagához. A haj- és testfestő sátor, a tetováló szalon, vagy eső+sár imádat után már ez sem biztos. Itt minden máshogyan működik, mint a valós életben mert, ugye ez nem az. Nem biztos hogy felette, de alatta sem, ez itten egy párhuzamos létezés, kérem szépen.

szombat