CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. október 22., péntek 17:32


Firtl Mátyás vendége volt az Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki soproni vállalkozókkal is találkozott

Matolcsy: Nagy és merész célokat kell kitűzni

Matolcsy: Nagy célokat kell kitűzni

Firtl Mátyás, a Fidesz képviselőjelöltje meghívására Sopron kitörési lehetőségeiről Matolcsy Györgytartott előadást vállalkozóknak, az üzleti élet szereplőinek a Hotel Sopronban.

Matolcsy: Merész, bátor programokra van szükség, és ahhoz jó gazdaságpolitikát kell társítani

A Növekedéskutató Intézet elnöke és vendéglátója a találkozó előtt közös sajtótájékoztatót tartott.
Firtl Mátyás országgyűlési képviselőjelölt szólt arról, hogy kezdeményezte Európa Kulturális Fővárosa 2010 címre való pályázást, amely kezdeményezést támogatja Szájer József, európai parlamenti képviselő is. Ennek érdekében Firtl Mátyás összefogást szorgalmazott, mert véleménye szerint: a város érdeke a nagy cél elérése, minden más érdek felett áll.
Matolcsy György arról beszélt, hogy Sopron – a Nyugat egykori kapuja – fejlődése megtorpant. A valamikori lenületben lévő város elé ,, nagy célokat kell kitűzni" - mondta az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere, aki szerint a város fejlődését szolgálná az említett cím elnyerése, de nem szabad lemondani arról sem, hogy Sopron legyen a régióközpont, és a vasúti, valamint a közúti közlekedési hálózat fejlesztésével logisztikai centrummá váljon - tette hozzá.

Matolcsy György a soproni gazdasági és üzleti élet szereplői előtt tartott előadásában kifejtette annak ellenére, hogy Medgyessy Péter kormányra kerülésekor azt ígérte, hogy folytatja azt, amit az Orbán-kormány sikernek könyvelhetett el, nem ezt tette. Medgyessy gazdaságpolitikája érthetetlen fordulatot hajtott végre azzal, hogy leállította a beruházásokat, felrúgta azt a biztonságos, kiszámítható gazdasági környezetet, amit 97 után sikerült kiépíteni; tette ezt néhány rövidtávú előnyért.
Medgyessy kitágította saját politikai mozgásterét, miközben beszűkítette az országét - fogalmazott Matolcsy György, aki a jövő lehetőségeiről is szólt.
Többek között kifejtette kiszámítható, biztonságos gazdaságpolitikára van szükség, amely szem előtt tartja, hogy Magyarország felzárkózása elsősorban saját teljesítményén múlik, és nem az EU forrásain. ,,Nem lehet alamizsnából csodát csinálni." - mondta a politikus.Mindezek mellett természetesen minden lehetséges EU-s forrást meg kell szerezni, de nem szabad azokra építeni a gazdaságot - figyelmeztetett Matolcsy György.
Az infrastruktúra fejlesztésének, az egységes gazdasági struktúra megteremtésének szükségessége, tágabb értelemben az életminőséget javító intézkedésekkel is összefügg,
Matolcsy György hangsúlyozta: ő maga az egyidejűleg megvalósított alacsony infláció, alacsony kamat és gazdasági stabilitás híve, ám 2004-ben egyelőre Magyarország az EU-csatlakozás veszteseként jelenik meg, aminek megváltoztatásához egységes gazdasági program és egy egységes régiós programra van szükség.
Kifejtette: a valamikori ,,nyugati kapuból" Sopronnak az ország EU-ba vezető ,,nyugati hídjává" kellene átalakulnia. A gazdasági szakember kérdésre válaszolva rámutatott: a régióknak szerves és természetes módon kell összeállniuk ahhoz, hogy működőképesek legyenek.

(V)