CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. oktĂłber 26., kedd 16:45


Az Erzsébet utcában 44 kialakított helyekre gömbkőris fák telepítését kezdték meg, de jutnak csemeték a Híd utcába, a Várkerületre, a Ferenczy utcába is

,,Fogadj örökbe egy fát' -akció Sopronban

,,Fogadj örökbe egy fát" -akció Sopronban

Sopron város faültetési programot indított, amely keretében október 26-án, az Erzsébet utcában 44 kialakított helyekre gömbkőris fák telepítését kezdték meg.
Az első napon Hruby József alpolgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő együtt ületett el egy-egy facsemetét, amelyeket ,,örökbe is fogadtak."

Hruby József és Kránitz László

,Az örökbefogadás lényege, hogy felhívjuk a soproniak figyelmét arra, hogy ők maguk is hozzájárulhatnak lakókörnyzetük még zöldebbé tételéhez azzal, hogy 10.000 forintért bárhol a városban örökbe fogadnak egy-egy facsemetét. Ezzel az akcióval azt is elérhetjük, hogy még fokozottabban figyeljenek a soproniak a zöldövezetre, óvják, ápolják azt - mondta Kránitz László.

Nagy Zsolt városi főkertész arról tájékoztatta a cyberpresst, hogy az Erzsébet utcába kiültetett gömbkőris faiskolai minősített hazai fafajta, rendkívül urbanizáció-tűrő, bírja a levegőtlen talajt, a füstgázt és a sós talajt, több magyar városban is díszíti a közterületeket.
A fajtát maximum 2 m 10 cm-en oltják, gömbkoronája kifejlett állapotban kb. 4 méteresre fejlődik ki, aminek eredményeképpen az Erzsébet utca szép sétánnyá alakulhat néhány éven belül.
A 44 facsemete telepítése 1.650.000 forintba kerül. Ez a költség a korábbi években félmilliós nagyságrendű volt, de amint azt a városi kertész elmondta: az akciót követően a fasorhoz több évig nem kell majd hozzányúlni. Nagy Zsolt azt is hozzátette: 130 facsemetét ültetnek ki ősszel, idén a Híd utcába 14 oszlopos csörgőfát, de jut a Várkerületre és a Feremónczy János utcába is a facsemetékből.

Nagy Zsolt

A Széchenyi tér és a Deák tér között idén 10 beteg, elöregedett fát cserélnek ki, tizenötöt pedig áttelepítenek olyan helyekre, ahol kisebb a forgalom - tudtuk meg a város kertészétől.
(cyberpress)