CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. oktĂłber 27., szerda 21:49


,,A megyei közgyűlési munkában is mindig Sopron és térsége érdekeit képviseli.'

Szakács Imre: ,,Firtl Mátyás nem szavazott Sopron ellen.'

Szakács Imre: ,,Firtl Mátyás nem szavazott Sopron ellen."

,,Firtl Mátyás személyében egy elkötelezett soproni lokálpatriótát lehet tisztelni és támogatni, aki a megyei közgyűlési munkában is mindig Sopron és térsége érdekeit képviseli" - mondta Szakács Imre a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke Sopronban tartott sajtótájékoztatóján.

Szakács Imre, a Regionális Fejlesztési Tanács elnökeként is kijelentette: nem igaz az, hogy a megyei önkormányzatban Firtl Mátyás Győrt támogatta volna Sopron ellenében, hiszen a régióközpontra vonatkozó döntést Győr vagy Szombathely között kellett meghozni.

Hozzátette: Firtl Mátyás a megye képviseletében az Eurégió West/Nyugat Pannonia, valamint az Alpok-Adria munkaközösségben mindig kiállt amellett, hogy az EU-tagsággal járó lehetőségeket Sopron érdekében hatékonyabban kell használni. Firtl Mátyás mindig is azt képviselte, hogy Sopron rendelkezik azzal a természetes régióközpontúsággal, amely révén Burgenlandban is sokan Sopront tekintik a régió fővárosának.

Nincsenek ellentétek Győr és Sopron között, mert a két városnak a maga természetes régiójában megvannak a maguk külön-külön feladatai - mondta a megyei elnök, aki magyarázatként hozzátette: A két városnak megvan a vonzáskörzete, például mint ahogyan a soproni kórház ritkán találnak abdai, pannonhalmi beteget, így az is ritkán fordul elő, hogy a Győri Színházban ágfalvi nézők menjenek. Tehát mind a két településnek megvan a maga kisugárzása.

Szakács Imre emlékeztetett arra, hogy egy régióközponti vitában éppen a győri és a soproni szocialisták ütköztek egymással, ezért azt is javasolta, hogy a megyében a soproni szocialisták döntsék el a győri szocialistákkal együtt, hogy a kérdésben melyik a közös álláspontjuk, és azt képviseljék.

Firtl Mátyás hozzátette: minden város a saját vonzáskörzetében elláthatja azokat a feladatokat, amelyek természetes módon az adott régió központjává teszik. Firtl Mátyás említette a településenkénti logisztikai szerepeket, azt, hogy a Regionális Fejlesztési Ügynökség Irodája Sopronban működik, vagy hogy a VÁTI kifizetőhelye is Sopronban van.

Szakács Imre hozzátette: a megyei intézmények kérdésében is Firtl Mátyás a legharcosabban lépett fel annak érdekében, hogy ,,ami Sopronban van, az a soproniaké" legyen.

Kérdésre válaszolva Firtl Mátyás elmondta: A régióközpontról való, szavazás kérdésében a Fidesz eddig nem szólalt meg, ugyanis remélte, hogy az, aki a szavazásról a helytelen információt a kérdésben megszólalóhoz eljuttatta helyesbíti majd azt, tudniillik, hogy Győrről és Szombathelyről volt szó.

(cyberpress)