CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. oktĂłber 27., szerda 22:27


Olcsó szőlőnek…

Olcsó szőlőnek…

Rendkívül alacsony a szőlő felvásárlási ára az idén. A soproni borvidéken a Kékfrankost tavaly 80, most 40 forintért veszik át a termelőktől, a Cabernet Savignon-nál még drasztikusabb a visszaesés.

Szépek, teltek a Kékfrankos fürtjei a Sopron melletti Harka határában. Már nem sokáig: a finom - egyelőre bizonytalan sorsú - szemek november közepére elszáradnak.
Egy itteni, névtelenségét kérő termelő egy szlovákiai borfeldolgozónak adta volna el a termést, ők azonban elálltak az üzlettől, így a gazda az utolsó pillanatban próbál felvásárlót találni. A kilónkénti ár azonban rendkívül alacsony lesz. A gazda nincs egyedül gondjával: idén azok is kevesebb pénzt kaptak a szőlőért, akik biztos szerződéseket kötöttek és már le is adták a termést, egy év alatt ugyanis a felére estek vissza az árak.

A Kékfrankost tavaly 80, most 40 forintért veszik át a termelőktől. A Cabernet Savignon fajtánál még nagyobb a visszaesés: ezt a tavalyi 110 Ft helyett idén mindössze 40-50 forintért vesznek át. A fehér fajtáknál körülbelül harmadával estek az árak. A felvásárlók szerint nagy a pincékben felhalmozott borkészlet, előbb azt kell eladni, így viszont a bor ára is csökken.

Jakus János, a harkai Hegyközségi Tanács elnöke szerint kiszolgáltatott helyzetbe hozta a termelőket az a törvényi változás, amely idén januárban eltörölte az ún. védőárat. Ez tavaly - a Kékfrankos esetében - a harkai hegyközség döntése értelmében környékén 70 forint volt.
A termelők elkeseredettek. Sokan közülük úgy vélekednek: a nevetségesen alacsony árakért nem érdemes szüretelni.

Így hosszú évek után előfordulhat, hogy a fürtök a tőkéken maradnak és, ahelyett, hogy bor készülne belőlük, egyszerűen elszáradnak.

Tóth Anita Lilla