CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. október 28., csütörtök 15:44


Hosting, outsourcing, bizalom, biztonság, üzleti érdek


Hosting, outsourcing, bizalom, biztonság, üzleti érdek


A nagyvállalatok már kikövezett úton járnak, évek óta alkalmazzák az outsourcing megoldást. Azok a cégek pedig, melyek keresik a piacon maradás lehetőségét az igazán erős versenyben, s gondolkodnak, hogyan tudnák nyereségessé tenni vállakozásukat vagy vállalatukat - azon az alapon, hogy a szolgáltatások magasabb nyereséghányaddal rendelkeznek: úgy döntenek, szolgáltatást kell nyújtani. A keresleti oldal együtt fejlődik a kínálatival. Kölcsönösen erősítik egymást.

Mivel az erősen elektronfüggő világban - világítástól az internetig minden az elektromos energián alapul - az informatika, a számítástechnika nélkül már nem igazán terem babér: az outsourcing mellett mindig ott a hosting-igény is.

Magyarul beszélek ám - magyar olvasóknak!! Csak a szóhasználat még nem teremtette meg a bevett, megszokottá vált magyarítást: a jelenség nálunk ehhez túlzottan új. Az outsourcing: erőforrások igény szerinti kihelyezése. Azaz: amikor egy gazdálkodó szervezet a hagyományos, saját maga által végzett munkát külső szolgáltatóra bízza. Speciális formája például az informatikai erőforrás kihelyezés, az IT-outsourcing - de az informatikán túl könyvelési és humán ügyviteli szolgáltatásokat is végeztetnek outsourcing cégekkel. A hosting-szolgáltatás magába foglalja a szoftverek hálózaton keresztüli elérhetőségét, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges hardverek működtetését és az alkalmazás-karbantartást.

Bár a tevékenység eltér - a jelenség igen hasonlít ahhoz, amikor egy nagy, bonyolult, látványos rendezvényt tervez egy vállalat - nagy évforduló, piaci bevezetés, vagy bármi más okból - és az egész lebonyolítását egy ismert, rangos, már bizonyított rendezvényszervező cégre bízza. A könyvelés, az informatikai háttér, a lehető legmegfelelőbb munkatárs megkeresése, kiképzése igazi szakértelmet kíván, s gyakran nem kifizetődő, ha eme szak-irányokra a cég saját munkatársaknak fizet piaci bért. A call-centeres szolgáltatások szintén ilyesfélék, de természetesen lehetne még idevenni a logisztikát vagy egyebet is.

Szakosodunk, magyarán. Aki a térségünkben, a Nyugat-Pannon Régióban zajló piaci mozgásokat, üzleti életet figyelemmel kíséri, annak azonnal adódik az Integris példája. Az Integris (előzőleg: Rába Szolgáltatóház Kft.) korábban a Rába Csoport szolgáltató leányvállalataként működött, és nyújtott különböző, többek között informatikai üzleti szolgáltatásokat a Csoport tagjainak. Az Integris Rendszerház Kft. független szolgáltatóként csak ez év őszén jelent meg az informatikai piacon, külső üzleti kapcsolatait most kezdi kiépíteni. A cég reményei szerint – elsősorban a nyugat-magyarországi régióban – az elkövetkező időszakban számos új ügyfél számára tudja bizonyítani a hosting szolgáltatások előnyeit. Ma már minden gazdálkodó szervezet hatékony működésének alapfeltétele informatikai rendszerének fejlettsége, és az informatikai infrastruktúra rendszerek működtetése jellemzően nem ágazat-specifikus tevékenység, így új ügyfelek a gazdaság minden szektorából várhatók. Természetesen a különböző gazdálkodó szervezeteknek mindig vannak tevékenység-specifikus alkalmazási rendszerei. Amennyiben ezeknek a fejlesztéséhez és a végfelhasználók támogatásához az Integris nem rendelkezik megfelelő erőforrásokkal, abban az esetben az Oracle-től - illetve egyéb partnereitől - kap támogatást. Az Oracle Hungary ugyanis megkötötte első magyarországi hosting partneri megállapodását az Integris Rendszerház Kft-vel. dr. Surányi Jenő, az Integris ügyvezető igazgatója elmondta: a cég a jelenlegi egy milliárd forint nagyságrendű éves árbevételét 2006-ra szeretné megduplázni.

A magyar gazdaságban - s igazán nem morzsányi rész a szoftverszabadalmi és szerzői jogi vonatkozás(!) - még mindig eléggé jelentős hányad a fekete, illetve szürke gazdaság részaránya. A buta adórendszer csak tovább erősíti e piszkos sávokat. Félő, hogy cégek - éppen adataik biztonságát féltve: ódzkodnak majd a hosting, outsourcing szolgáltatások igénybevételétől. Az Integris vezetője nem tart ettől. Ahogyan napjainkban már senkinek nem jut eszébe, hogy energia-igényének energiaszolgáltatóktól történő vásárlása veszélyt jelenthet működésének biztonságára - a gazdálkodó szervezetek arra is rá fognak döbbenni, hogy igazán biztonságos informatikai infrastruktúrát is csak arra szakosodott szolgáltató szervezetek tudnak hosszú távon biztosítani.

Sebők Lili