CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. október 29., péntek 16:20


Linux az oktatásban IV. konferencia


Legfontosabb a tanárképzés lenne...

Linux az oktatásban IV. konferencia


Fölöttünk húztak el a repülőgépek; a meleg, nyárias napban levelek búcsúztak az ágtól. A hangulat tökéletes előkészítése a halottakra emlékezésnek... Az ebédszünetben sétáltam egy kicsit a környéken, akkor gondolkodgattam ezen. Előtte, utána azonban komoly, rendszerezett, érdekfeszítően előadott prezentációkat, illetve kerekasztalbeszélgetést hallgattam meg.

A Bercsényi Miklós Élelmiszeripari SZKI kollégiuma Budapesten a Róna utcában (ahol a TV2 is működik egyébként), szemben az Uzsoki Kórház új épületegyüttese, október 29-30-án konferenciának adott otthont. Linux az oktatásban IV. konferencia.

A rendezvényen a részvétel ingyenes volt. Érkeztek tanárok és nem csak az oktatásban dolgozók Romániából, Szerbiából, valamint hazánkból például Kecskemétről, Nyíregyházáról, Dombóvárról és természetesen Budapestről.

Rózsár Gábor, Lohn Dániel, Sallai András, Wolcán György nevét említem meg mint főszervezőkét. A felsorolásból kimaradottaktól elnézést kérek.

A kiállítók között ott találtam a Novellt mint nagy nevet, illetve a Szabad Szoftver Programot, többek között - mely tulajdonnév, ahogy először gondolnánk, nem valami futtatható dolog, számítógépes alkalmazás, hanem egy kezdeményezés. Tagjai lelkesedésből tevékenykednek, céljuk: a szabad szoftverek az oktatási intézményekbe is eljussanak.

Rózsár Gábortól, aki a Bercsényiben számítástechnika tanár, illetve rendszergazda, megtudtam, hogy az első konferencia ötlete az ő fejéből pattant ki, és szavai szerint mindjárt másnap el is kezdték a szervezést. Kérdésemre, hogyan fogadta az ötletet az iskolavezetés, a következőt válaszolta: "A kezdeti bizonytalankodások után mostanra már elfogadták". (A szerk. megjegyzése: Igazán jó, ha ez így van, hiszen az iskola hírnevét öregbíti, hogy helyt ad egy ilyen rangos, vissza-visszatérő programnak.)

A délutáni kerekasztalbeszélgetés résztvevői voltak: Balsai Péter (LME), Magosányi Árpád (LME), Pásztor György (FSN), Varga Csaba Sándor (FSF), Dr. Szentiványi Gábor (LIPSZ), Varga Balázs Béla (IHM) és Miltényi Gábor (OM). A jól moderált beszélgetésen tárgyalandó témaköröket a résztvevők előre megkapták, s a moderátor hölgy, Molnár Hajnalka igyekezett mindent valóban fel is vetni a tisztelt urak körében, azonban némely kérdés igencsak háttérbe szorult más témák rovására, hiszen a beszélgetők igen komolyan sorakoztatták fel érveiket, ellenérveiket, s a délután e programpontja végeztével az kristályosodott ki, hogy ha az állam tervez lépni az informatikaoktatás támogatása ügyében: előre folytasson tárgyalásokat a demokrácia jegyében mind a zárt, mind a nyílt forráskódú programok jeles és szakértő képviselőivel, valamint az, hogy legfontosabb lenne a szaktanár-képzés a nyílt forráskódú programok használata oktatására, valamint a nyílt forráskódú programokban való programírás, programozás oktasására.

Sebők Lili