CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. október 31., vasárnap 23:24


VI. Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny - Sopron, 2004. november 16.

VI. Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny

Sopron, 2004. november 16.
A Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny megrendezésére először tizenkét éve került sor. Az ötletet a páneurópaiság gondolata, az európai összetartozás érzésének erősítése adta. Helyszíne a határváros Sopron, ahol a rendszerváltáskor a határok „áttörésének” lehettünk részesei és tanúi, szerepet vállalva ezzel az európai történelem egyik mérföldkövében.

A minden páros évben megrendezésre kerülő borversenyen magyar, osztrák, német, szlovák, horvát borok szerepelnek. Évről évre egyre több bort neveznek a termelők: a legutóbbi 2002-ben megrendezett versenyen 206 mintát bíráltak a magyar és külföldi szakértők. A négy bizottságban 24 bíráló munkálkodott.

A bírálat az O.I.V. által elfogadott 100 pontos rendszerben történik.

A verseny garanciái:
Szabályzat: versenyszabályzatunk a magyar és nemzetközi gyakorlatokat figyelembe véve rendelkezik a nevezhető borokról, a minták gyűjtéséről és kezeléséről, a verseny tárgyi feltételeiről, a bírákról, a bírálati elvekről, a díjakról és az eredmények közzétételéről.

Bírálók: A verseny bírái három országból érkeznek: Ausztria, Szlovákia és Magyarország. A bizottságok hat minősített bírálóból állnak, akik között a szőlész-borász szakemberek mellett sommelier-k, borászati szakújságírók is szerepelnek, hogy a verseny során a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatba kerülő, a fogyasztói igényeket képviselő vélemények is érvényesüljenek.

Díjak: A kiadott érmek száma nem haladhatja meg a nevezett minták számának 30%-át. Ez rosé és vörösborokra külön-külön érvényes. Rosé- és vörösbor kategóriában a legjobbnak értékelt minta elnyeri a CHAMPION (kategória győztes) címet, amennyiben pontjai alapján nagy arany érmet kapna. Lehetőség van különdíj odaítélésére, amit a díjazó és a Bizottság egyetértésével adható oda a kijelöltnek

Szervezők: A verseny fő szervezője a Bormarketing Műhely Kht., amely az elmúlt években számos nemzetközi (előző Páneurópa Vörösborversenyek), országos (Millenniumi Borverseny), regionális, megyei szintű borversenyt szervezett. A közhasznú társaság gazdaságfejlesztési céllal tevékenykedik a Soproni borvidéken, amelyhez hozzátartozik a különböző rendezvények szervezése (borversenyek, konferenciák, üzletember találkozók, oktatási, továbbképzési programok).

A versenyen való részvétel előnyei:

A Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny megrendezésének célja a borok nemzetközi megmérettetésén túl a díjnyertes borok minél szélesebb körű promóciója:

- Az eredményeket összefoglaló katalógust megküldjük a fogyasztókat célzó és a szakmai sajtónak, publikáljuk azokat.
- Az eredményeket megküldjük még borkereskedőknek, a HORECA szektor kiemelt szereplőinek.
- Az eredményeket internetes honlapunkon (www.soproniborvidek.hu) közzé tesszük.
- Az elnyert díjat a borászat kiválóan kommunikálhatja a fogyasztók felé a palackon, különböző kiadványokban, árlistán történő feltűntetéssel.
- A díjkiosztó ünnepségre és eredményhirdetésre 2004. december 2-án az V. Magyarországi Bormarketing Konferencia esti fogadásán kerül sor, ahol szeretettel várjuk a díjazott termelőket. A vacsoránál a versenyen legjobban szereplő borokat kóstolhatják a résztvevők. A konferencia résztvevői a szőlész-borász társadalom mellett a bormarketingben érintett kereskedő cégek és non-profit szervezetek.

Nevezési feltételek:

A versenyre minősített palackos rosé és vörös borok nevezhetnek száraz, félszáraz, kategóriában.
A minta által képviselt mennyiség nem lehetet kevesebb 500 palacknál, hordós bor esetében 300 liternél.
A verseny résztvevői mintánként 4 palackot juttatnak el a verseny rendezőjéhez:

Bormarketing Műhely Kht. H-9400 Sopron, Kölcsey u. 5. Telefon: +36-99-508-835.

A palackokon fel kell tüntetni az egyértelmű azonosításhoz szükséges adatokat.
A minta nevezése az előírt darabszámú palack, és hiánytalanul kitöltött nevezési lap benyújtásával történik meg.

A nevezőnek minden bejelentett mintához szállítási bizonylatot kell mellékelni, amelyen fel kell tüntetni: a borverseny nevét: „VI. Nemzetközi PÁNEURÓPA Vörösborok Versenye”, a minták számát, megnevezését, a „minta érték nélkül” jelzést.

A nevezési határidő: 2004. november 11.

A borok leadásának határideje: 2004. november 11.

A nevezési díj mintánként 5000 forint, amelyet 2004. november 11.-ig a Bormarketing Műhely Kht. következő számlájára a kérünk teljesíteni:
MKB Rt. Soproni Fiók 10300002-43613674-00003285

A nevezési díjról szóló számlát a Bormarketing Műhely Kht. a befizetés után kiállítja, és postán küldi.
Bízva abban, hogy hamarosan a VI. Nemzetközi Páneurópa Vörösborverseny nevezői között köszönthetjük!

A nevezési lapot letölthető formában itt megtalálja!

Forrás: a Bormarketing Műhely Kht. hírlevele (9400 Sopron, Pf. 205., Tel: 06.99.508.835, Fax: 06.99.508.836.)