CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 01., hétfő 10:49


December 5-én lesz népszavazás a kettős állampolgárságról

December 5-én lesz népszavazás a kettős állampolgárságról

Üzenet haza - a népszavazási akció sikeréért

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) képeslapküldési akciót kezdeményez a kettős állampolgárságért indított népszavazási akció sikere érdekében - közölte Patrubány Miklós elnök a szervezet által tartott Bocskai-megemlékezésen péntek este Budapesten.

Az Üzenet haza elnevezésű kezdeményezés lényege, hogy a határon túli magyarok lakta településeken élőket arra szólítják fel: írjanak egy képeslapot magyarországi ismerőseiknek, rokonaiknak és kérjék őket arra, hogy a majdani népszavazáson voksoljanak a kettős állampolgárság megadására - mondta. A rendezvényt az MVSZ a Bocskai István-féle szabadságharc 400. évfordulója alkalmából tartotta meg a Hősök terén álló Bocskai-szobor előtt.

Patrubány szerint ez lesz az első lehetőség Trianon óta, hogy a magyar nemzet kinyilvánítsa határoktól független együvé tartozását. A kettős állampolgárság jelképezte testvéri segítség nélkül az országhatárokon kívül élő magyarokra beolvadás vár.

A Soproni Erdélyi Kör természetesnek, mi több kötelességének tartja

A Soproni Erdélyi Kör természetesnek, mi több kötelességének tartja, hogy csatlakozzék az Üzenet haza kezdeményezéshez. Erdélyi kötődésein és kapcsolatain keresztül a Soproni Erdélyi Kör a gyakorlatban is hatékonyan fogja támogatni a népszavazás sikerét. Az Erdélyi Kör kapcsolatai, munkája és kezdeményezése révén valósult meg, továbbá a kör immár egy évtizedes hatékony munkája is segítette Sopron és az erdélyi Medgyes testvérvárosi kapcsolatát, és többek között Szászrégennel, Marosvásárhellyel is szoros kapcsolatot ápol a kör. Ezeket a kapcsolatokat a MVSZ által meghirdetett akcióban kamatoztatni szeretné - mondta a cyberpress-nek dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke. Patrubányi Miklós a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtésben külön is köszönetet mondott a soproniaknak.



Mádl Ferenc köztársasági elnök december 5-re kitűzte a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazást.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.

Az Országgyűlés szeptember 13-án rendelt el, egyhangú szavazással ügydöntő népszavazást a kettős állampolgárságról. Az Alkotmánybíróság múlt héten, keddi ülésén utasította el a kettős állampolgárság ügyében népszavazást elrendelő országgyűlési határozat ellen benyújtott kifogásokat, s ezzel helybenhagyta a parlament döntését.

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett referendumon arra a kérdésre kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják. "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?" - szól a népszavazásra feltett kérdés.

A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok részvétele a december 5-i népszavazáson
A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel határideje: 2004. november 19.

Azok a magyar állampolgárok, akiknek Magyaroszágon bejelentett lakhelyük van, de a népszavazás napján - december 5-én - külföldön tartózkodnak, a külképviseleti névjegyzék alapján szavazhatnak - tájékoztatott az Országos Választási Iroda.
A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt november 19-ig lehet igényelni. Az érvényes magyar útlevél vagy személyi igazolvány felmutatása önmagában nem jogosít fel a szavazat külképviseleten történő leadására!
A választópolgár a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a települési jegyző, illetve Budapesten a kerületi jegyző) kérheti nevének a külképviseleti névjegyzékre történő felvételét. Az ehhez szükséges formanyomtatványt kérésre megküldjük, illetve az letölthető a www.election.hu illetve a www.valasztas.hu internetes honlapokról, ahol a választással kapcsolatban további információk találhatók.
(MVSz Sajtószolgálat)



Az Országos Választási Iroda tájékoztatója alább olvasható.

Országos népszavazás: 2004. december 5.
Tájékoztató a választójogosultak köréről és a külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel szabályairól, a határidőkről és jogorvoslati lehetőségekről

A köztársasági elnök 2004. december 5-re országos, ügydöntő népszavazást tűzött ki. A szavazás napján külföldön tartózkodó, választójoggal rendelkező magyar állampolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein adhatják le szavazataikat.

Ki szavazhat a nagykövetségeken?
A nagykövetségen az a nagykorú, a magyarországi lakóhelye szerinti választói névjegyzéken szereplő, bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár szavazhat, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik. A szavazás feltétele, hogy a lakóhely szerinti jegyz? a választópolgárt - annak kérésére - a külképviseleti névjegyzékre felvegye. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a választójogosultságot az érvényes magyar útlevél, személyi igazolvány, magyarországi ingatlantulajdon, illet?leg a bejelentett (ideiglenes) tartózkodási hely önmagában nem alapozza meg, annak Alkotmány szerinti feltétele, hogy olyan lakóhelye legyen Magyarországon, ahol életvitelszer?en tartózkodik.

Hogyan lehet kérni a külképviseleti névjegyzékre való felvételt?
A külképviseleti névjegyzékbe való felvétel iránti kérelmet a választópolgár lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezet?jéhez (a települési jegyz?höz) személyesen, meghatalmazott útján vagy postai úton ajánlott levélben kell eljuttatni.
A kérelmet az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével vagy a nyomtatványon szereplő adatok megadásával lehet benyújtani. A nyomtatvány jelen tájékoztató melléklete, elérhető a külképviseleteken és a választási irodákban, továbbá letölthet? a www.valasztas.hu internetes címen.

Meddig kell a kérelmet benyújtani?
A kérelmet személyesen vagy meghatalmazott útján legkésőbb 2004. november 19-ig kell benyújtani a választópolgár lakóhelye szerinti jegyzőhöz.
Ajánlott levél esetében a levélnek szintén eddig az időpontig kell megérkeznie. Ezen határidő jogvesztő.

A kérelem elbírálása
Ha a kérelem teljesítésének nincsen akadálya, a jegyző a választópolgárt haladéktalanul felveszi a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törli a lakóhelye szerinti választói névjegyzékből.
A jegyző a külképviseleti-névjegyzékbe való felvétel iránt kérelmet elutasítja, ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal, vagy ha a megadott adatok hiányosak.
A jegyző a külképviseleti névjegyzékbe való felvételről, illetőleg elutasításáról a kérelmezőt postai úton értesíti.

A külképviseleti névjegyzékbe vétel elutasításával kapcsolatos jogorvoslat
A jegyző döntése ellen az értesítés kézhezvételét követő három napon belül lehet kifogást benyújtani a jegyzőhöz.
(Országos Választási Iroda)