CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 02., kedd 18:12


Zárókonferencia Magyarország-Ausztria PHARE CBC Kisprojekt Alap 2001

Zárókonferencia Magyarország-Ausztria PHARE CBC Kisprojekt Alap 2001
A 24 projekt összesen 924.518 euró támogatást használt fel.

    2004. november 2-3-án kétnapos zárókonferenciát rendezett a VÁTI Kht. Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete Sopronban, a Best Western Pannónia Med Hotelben a 2001. évi Magyarország-Ausztria Phare határ menti (CBC) Kisprojekt Alap eredményeinek, tapasztalatainak összegzésére.

    A 2001. évi Kisprojekt Alap olyan fejlesztési tevékenységek támogatását tette lehetővé a Nyugat-dunántúli régiót, Burgenlandot és Bécset is magában foglaló határterületen, amelyek a magyar és az osztrák szervezetek közötti együttműködéseket ösztönözték. A Kisprojekt Alapok esetében rövid időtartamú (max. 12 hónap) projektre nyújthattak be pályázatot non-profit szervezetek, önkormányzatok és nyerhették el a max. 50.000 eurós támogatást a közös programokhoz.
A konferencián jelen voltak a megvalósult projektek gazdái, partnereik, a megvalósításban  közreműködő magyar és osztrák támogatói oldal szakemberei, köztük Harald Ladich úr, aki Burgenland Tartomány részéről a Magyarország-Ausztria Interreg III/A programért is felelős egyben. A zárókonferencián közösen értékelték a program tapasztalatait, eredményeit.

    A Magyarország-Ausztria 2001. évi Kisprojekt Alap 24 nyertes pályázat megvalósítását támogatta, összesen 924.518 euró értékben. Az elvárt önerőt (10%) mindenkinek sikerült előteremteni.

    A konferencia első napján a résztvevők plenáris előadások keretében értékelték az eltelt időszakot, valamint meghallgatták a legsikeresebb projektek rövid bemutatását. A humán erőforrások fejlesztése, a gazdaságfejlesztés, a turisztika és környezetvédelem valamint a kulturális cserekapcsolatok területén egyaránt találhatók érdekes kezdeményezések, új ötletek a projektek között. A második napon megismerkedtek a CBC programok folytatását jelentő Interreg III/A Közösségi Kezdeményezéshez kapcsolódó pályázati lehetőségekkel, és  ennek keretében a magyar és az osztrák határszakaszon a közeljövőben várható új pályázati kiírásokkal és a támogatás elnyerésének feltételeivel. Fórum zárta a programot, amelynek keretében a résztvevők szakmai tanácsokat kaptak projektötleteik kidolgozásához és a lehetséges partnerszervezetek felkutatásához.

(VÁTI Kht.)