CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

1999. március 09., kedd 00:00


Beszámoló

A soproni Vöröskereszt 1998. évben végzett tevékenységéről.

Beszámoló a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete 1998. évben végzett tevékenységéről.

" Területi Vezetőségünk és alapszervezeteink 1998. évi munkájára a viszonylagos egyenletesség volt a jellemző. A munkatervekben meghatározottak zömét végrehajtottuk.[...] Eredményeinkhez nagyban hozzájárultak aktivistáink, véradóink, vöröskeresztes munkatársaink és együttműködő partnereink."

A Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezetének tevékenységének alapvető bázisai a családvédelmi munka, a véradások szervezése valamint az élet- és egészségvédelem.
szociális tevékenység
 A  szervezet szociális tevékenységének keretében több akciót valósított meg. Ingyenes ruhaosztást szervezett a Családsegítő Intézet hajléktalaszállásán élőknek, a József Attila Nevelési Központ, a Szocioterápiás Intézet, a Fogyatékos Gyermekek Otthona és a Jereván körzeti vöröskereszt szervezeteknek, összesen 2838 kg tömegben.
Bébiruha, Svéd-csepp és piskótatekercs adományokat juttatott a Kórház Gyermekosztáyának.
A szervezet decemberben nagy hangsúlyt helyezett a karácsonyra való felkészülésre; szaloncukor-, ruha-, élelmiszercsomag-, Béres-csepp-, farmerruha- és pénzadományokkal  próbáltak enyhíteni a rászorulók terhein.
Mind területi, mind községi szervezetei jelentős részt vállaltak az árvízkárosultak részére szervezett gyűjtésben. November 10-17 között több mint 2,5 tonna ruhaneműt és kb. 50 000.-Ft értékű élelmiszert szállított el a megyei központjába.
Tevékenységében kiemelt helyen  szerepel a mozgássérült és egészségkárosult gyermekek üdültetésének támogatása, amely keretében huszonegy gyermek és hét gondozó vett részt. A pénzeszközök előteremtésén dolgozó vöröskereszt szervezeteinek körében meghirdette az Egy nap a mozgássérült gyermekekért!, valamint iskolai szervezeteinél az Egy gombóc fagyi ára beteg gyermektársaidért! akciót május hónapban. Ezek eredményeként 1998-ban 703 402.-Ft-ot fizettek be a vöröskereszt elkülönített egyszámlájára, valamint több mint 150 000.-Ft-ot tesz ki az a nem pénzbeli támogatás melyet az üdültetéshez kapott.
véradás
A szervezet második, nagyon fontos tevékenységi köre a véradások sikeres megszervezése, melynek köszönhetően 1998-ban is a vérellátás területi rendszergazdája tudott lenni. 1998-ban 411 fő önkéntes  segítségével a közelmúlt legsikeresebb évét zárhatták, összesen 7026 egységgel. A kiemelkedő teljesítmény titka, hogy a vöröskereszt minden üzemében, intézményében, és községei 90%-ában kétszer szerveztelk véradást. Az elmúlt évben az első véradók száma 1462 fő volt, ami a véradók 20%-a. Kiemelkedő tevékenységei voltak még a Vas- és Villamosipari, az Erdészeti Szakközépiskolák V. évfolyamos, valamint a Soproni Egyetem hallgatói, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön elitéltjei körében rendezett véradásai. Nagy gondot fordított a sokszoros véradók erkölcsi elismerésére. 1998-ban 355 fő vehette át a Kiválló Véradó kitüntetés különböző fokozatait, városi, községi véradóünnepség, falunap keretében.
életvédelem
A szervezet nagy figyelmet fordít a tanulóifjúság egészségügyi ismereteinek bővítésére, ennek keretében általános(17) és kőzépiskolák(6) alapfokú elsősegélynyujtó tanfolyamainak lebonyolítására(281 fő). Március 13-án 13 csapat részvételével a Városi Ifjúsági Elsősegélynyújtó Versenyt, valamint április 27-28-29-én 16 órás munkahelyi- és közúti elsősegélynyújtó tanfolyamot szervezett.A szervezet fontos feladata a közúti elsősegélynyújtó vizsgák megszervezése is.
A szervezet oktatásból és vizsgáztatásból származó nettó bevétele 466 675.-Ft volt, ez az összeg a soproni vöröskereszt működésének egyik záloga.
gazdálkodás
A szervezet 1998-as gazdasági tevékenységére az önfenntartás volt jellemző. Az állami támogatás az apparátus munkabérének járulékainak mindössze 60%-át fedezte. Az év során pályázati lehetőségeket is igénybe vett, az Önkormányzat Szociálpolitikai Alapjából 220 000.-Ft-ot, az Ifjúságpolitikai Alapból 50 000.-Ft-ot részesült.

" Szeretnénk, ha Sopron Város Önkormányzata megfelelő helység biztosításával, és szociális feladataink végzéséhez nem csak pályázati lehetőségekkel, hanem rendszeres pénzügyi támogatással ismerné el területi szervezetünk lakosság érdekében végzett tevékenységét."

Vöröskereszt: Sopron, Hátulsó utca 9.
Tel.:99/311 424

sol