CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 04., csütörtök 10:48


Újra a nehezebb helyzetű családok terhei emelkednek – mondta el Mádi László fideszes országgyűlési képviselő, amelyen Firtl Mátyást ajánlotta a soproniaknak

Fidesz: Csapás a lakásprogramra

Fidesz: Csapás a lakásprogramra

 Újra a nehezebb helyzetű családok terhei emelkednek – mondta el Mádi László fideszes országgyűlési képviselő a tegnapi soproni sajtótájékoztatóján, amelyen Firtl Mátyást, a Fidesz jelöltjét ajánlotta a soproni szavazóknak.

 – Se pénz, se világos jövőkép – mondta Mádi László, aki az MSZP-kormány 2002-ben tett ígéreteivel állította szembe azokat a megszorításokat, amelyekkel a szocialista kormányzat „9 csapást mért” az Orbán-kormány otthonteremtési programjára és eredményeire. A politikus számszerű adatokat sorolt fel, hogy 2002 után a bérlakásépítés „megbicsaklott.”
Emlékeztetett arra, hogy az otthonteremtés területén sok program indult el, köztük a bérlakás-építés, amire 1990 óta nem volt példa, amelyben az önkormányzatok pályázhattak. A politikus rámutatott: a Fidesz kormány a Széchenyi tervvel minden aktivitás mellé odaállt, így ösztönözte a fejlődést -  mondta a politikus, aki azt is hangsúlyozta, hogy azok, akik önálló lakáshoz szeretnének jutni szintén restrikciókba ütköznek.

– A szocialisták választási ígéreteikben 25 ezer állami támogatással készülő önkormányzati bérlakást ígértek, miközben eddig 3000 bérlakás épült meg, zömében azon pénzügyi keret terhére, amit 2002-ben a polgári kormány határozott meg a költségvetésében – mondta Mádi László, aki szerint jövőre a bérlakásokra nulla forint áll rendelkezésre a költségvetésben.
– A következő évben a hitelek kamatplafonját eltörlik, csökken a felvehető összeg és az adókedvezmény. Jövedelemhatárhoz kötik az adókedvezményt, annak igénybevételét 5 évben korlátozzák. A bérlakásépítést leállították, a hosszú távú lakásprogramot meghiúsították, a lakásfelújítási pénzeket csökkentették, jövőre pedig az új lakásnál az illetékmentességi határt csökkentik, az eljárási illetéket pedig megemelik.
A lakásfelújításokkal kapcsolatban a gond az, hogy nagy számban vannak lepusztult, elörgedett, drasztikusan megemelkedett energiaköltségű lakások, amelyekre vonatkozó támogatási lehetőséget szintén a Széchenyi-programban indítottak el, amely mára már lényegesen kevesebb pénzt – mintegy egyharmadával kevesebbet – kap, mint az Orbán-kormány idején, két és félszeres túljelentkezés mellett - mutatott rá a képviselő.

***

Az est folyamán Firtl Mátyás vendége volt Szíjjártó Péter országgyűlési képviselő is, aki Ágfalván és Harkán lakossági fórumon vett részt, a fidesz képviselőjelöltjét ajánlva a két település választóinak.
(cyberpress)