CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. november 05., péntek 23:20


A kultúra jeles megyei eseményei

Megyei Irodalmi Hét 2004.

November 5-13. között, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Megyei Irodalmi Hét rendezvénysorozat, melynek részleteiről dr. Medgyasszay László, a megyei közgyűlés alelnöke, Szabó József, a Radnóti Irodalmi Társaság elnöke és Popper Ferenc, a Magyar Versmondók Egyesülete Megyei Szervezetének elnöke adott tájékoztatást csütörtökön délelőtt Győrött, a Megyeházán.

Dr. Medgyasszay László elmondta: A megyei önkormányzat a rendkívül szűkös gazdálkodási körülmények ellenére is 1,1 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Az alelnök a Megyei Irodalmi Hét kapcsán kiemelte: az idei rendezvények Radnóti Miklós halálának 60. évfordulója köré csoportosulnak. Rendkívül fontosnak és értékesnek tartja azt a programot, mely november 12-én a megyében tanító irodalomtanároknak ad lehetőséget egy szakmai találkozóra. Medgyasszay László elmondta: annak különösen örül, hogy sok olyan program is van az egy hét alatt, amely az ifjúság irodalom iránti szeretetének növelését célozza.

Szabó József a záróprogramra, a Költészeti Biennáléra hívta fel a figyelmet, Popper Ferenc pedig a Kormos István Regionális és Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt és a Radnóti Miklós Országos Vers- és Prózamondó Versenyt emelte ki a rendkívül gazdag programkínálatból.
(A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a www.gymsmo.hu honlapon.)

Öt évvel ezelőtt, 1999-ben a Radnóti Irodalmi Társaság tagjai a hagyományteremtés szándékával, a kortárs magyar irodalom népszerűsítésének igényével hívták életre a Megyei Irodalmi Hét intézményét.

Azóta minden év őszén magyarországi és határainkon túli magyar írók, költők látogatnak megyénk oktatási és művelődési intézményeibe, s engednek bepillantást alkotóműhelyük titkaiba az érdeklődő diákoknak, felnőtteknek egyaránt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kezdettől fogva jó szívvel támogatta - mind erkölcsileg, mind anyagilag - a kezdeményezést.
Ponty Zita
 



Az ünnepelt: a Győri Balett

Ünnepi estet rendezett november 4-én a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban az alapításának negyedszázados jubileumát ünneplő Győri Balett részére az alapító jogutódja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. Az est folyamán dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte elsőként az egykori alapítókat és a társulat jelenlegi tagjait. A közgyűlés elnöke köszöntő gondolataiban kiemelte:

„Azon az estén elnémultak az ajkak, csak a mozdulatok beszéltek. Azon az estén a szó művészete átadta helyét a tánc művészetének. Azon az estén 18 ifjú mágus egy merész tollvonással, „A nap szerettei” címmel, új fejezetet nyitott a magyar balettművészet krónikájában. Azon az estén csoda született. ........Negyedszázaddal ezelőtt, november 2-án győriek százai ünnepelték a szemük láttára megszülető csodát, a halhatatlanság ígéretével világra jövő, legfiatalabb magyar balett-társulatot, a Győri Balettet. A balettet, amely szélsebesen hódította meg a világot, Budapesttől Bécsig és Athéntől Párizsig. A társulatot, amely később fellépett a Milanói Scalában éppúgy, mint a Bayreut-i Ünnepi Játékokon, vagy a szöuli olimpián, s amely társulatot hangos sikerrel ünnepelték Amerikában éppúgy, mint Európában, Japánban, Kínában vagy Indiában.”

Dr. Szakács Imre az egykori alapítóknak "Győr-Moson-Sopron megye emlékérmét" nyújtotta át, a 25 éves jubileumát ünneplő társulatnak pedig a megyei önkormányzat ajándékaként Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, egy bronz domborművet adott át, melyet a későbbiekben a Győri Nemzeti Színház aulájában láthatnak majd az érdeklődők.

Az ünnepi program keretében - ősbemutatóként - tekinthette meg a közönség Pozsgai János és Molnár G. Tamás "Stációk" című filmjét, amely a művészeti együttes történetét dolgozza fel egy közel egyórás dokumentumfilmben. A filmről készült DVD-t minden alapító és jelenlegi társulati tag szintén ajándékként vehetett át dr. Szakács Imrétől.

A megyei önkormányzat további - talán a legnagyobb meglepetéssel fogadott - ajándéka volt az est folyamán a társulat tagjai és a meghívott vendégek számára Presser Gábor érkezése, aki "meglepetés vendégként" 30 perces koncerttel köszöntötte a társulatot.

A jubileumhoz kapcsolódóan a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ aulájában „Fejezetek a Győri Balett történetéből” címmel nyílt kiállítás.
Ponty Zita