CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. november 08., hétfő 14:12


Tíz éves a BSA


A BSA egyesület. Az egyesületeknek nincs hatósági jogkörük.

Tíz éves a BSA


Közös sajtótájékoztatót tartott november negyedikén Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország (BSA - Business Software Alliance) főtitkára, és Barta Sándor rendőr-őrnagy, aki az ORFK munkatársa, azon belül is az Elemző Értékelő és Internetfigyelő Osztályé.

Több témakört ölelt fel a tájékoztató. November 19-én lesz tíz éve, hogy megalakult a BSA Magyarország Egyesület. A tíz év eredménye: a kezdeti 90 %-os illegális szoftverhasználat tavalyi évre már 42 %-osra csökkent le, ami erősen közelít az Európai Unió 36 %-os mutatójához. Ezek az adatok az üzleti szférára értendők. A magánemberek nem voltak, ezután sem lesznek a BSA "célközönsége". Jó azonban, hogy az átlagember is tud létezésükről, ismeri, minek elérésére egyesültek, hiszen az iskolai oktatásból, sajnos, javarészt kimaradtak az alapvető jogi ismeretek, s a fiatalok úgy kerülnek ki a dolgozói életbe. (Nem minden iskolára igaz ez, szerencsére! - a szerk. megjegyzése.)

Megtudtuk, hogy ez az év sem telik el BSA-kampány nélkül. Az Egyesület folytatja szoftverfelhasználással és szoftvergazdálkodással kapcsolatos felvilágosító tevékenységét. Idén novemberben tízezer kis- és közepes vállalatot keresnek meg levelükkel. Az akcióval a BSA Magyarország célja, hogy tudatosítsa az üzleti szoftverek üzleti célú felhasználóiban a szoftverek jogtisztaságának fontosságát. További célkitűzése az Egyesületnek a szoftvergazdálkodás és -nyilvántartás fontosságának és előnyeinek ismertetése.

A szoftvergazdálkodás segítségével a gazdálkodó szervezetek hatékonyan szervezhetik, ellenőrizhetik és fejleszthetik szoftverparkjukat. A rendszeres és szakszerű szoftvergazdálkodással pénzt takaríthatnak meg. A naprakész szoftvernyilvántartó segítségével könnyen átlátható, hol van szükség új programokra és frissítésre. A BSA Szoftvernyilvántartó kiadánya a www.bsa.hu weboldalról letölthető. Kérdéssel lehet a forródróton is (06 80 272 000), illetve e-mailben is hozzájuk fordulni: info@bsa.hu

Barta Sándortól megtudtuk, hogy a 18 fős "internet-osztály" szaktanácsadással foglalkozik - a rendőr-kollégák számára. A szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény. Ha a bűncselekmény tényállásilag megvalósult, a rendőrségnek le kell folytatnia az eljárást. A nyomozás helyi hatáskörű, a rendőrkapitányságok folytatják - ám szaktanácsadóként, a nyomozásban részvevőként megkérhetik az ORFK Elemző, Értékelő és Internetfigyelő Osztályát a helyi kapitányságok, hogy folytassák le az eljárást.

Barta Sándor elmondta: a bűnüldözés során nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre. A BSA és a rendőrség között hagyományos a jó viszony - ám tény, hogy a szoftverkalózkodás és hasonló jellegű bűncselekmények körében csak nagyon-nagyon kis hányad az, amikor a BSA feljelentése alapján kezdték meg a nyomozást, az eljárást.

A rendőrség idei ezirányú tevékenységéből: házkutatást tartott a tatabányai, az ajkai, a várpalotai, valamint a Budapest VI-VII. kerületi rendőrkapitányság számítástechnikai szolgáltató, illetve kereskedelmi cégeknél, mivel felmerült annak gyanúja, hogy az eladott számítógép merevlemezére illegálisan telepítettek szoftvert.

Végezetül, információképpen a BSA Magyarország tagja: Autodesk, Borland, Corel, Ingram Micro, Lotus, Microsoft, Novell, Symantec, Számalk, Trans-Europe (Adobe).

Sebők Lili