CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. november 09., kedd 15:14


Vadgazdálkodás

Vadgazdálkodás
A szakemberek a vadgazdálkodás aktuális kérdéseit vitatták meg

A magyar vadgazdálkodás versenyképes - hangzott el az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete, valamint az MTA Veszprém Megyei Akadémiai Bizottság Vadgazdálkodási Munkabizottsága hétfői ülésén Sopronban. A szakemberek a vadgazdálkodás aktuális kérdéseit vitatták meg.

Egészséges és jó minőségű a magyarországi vadállomány, a hazai vadgazdálkodás gyakorlata a legszigorúbb Uniós elvárásoknak is megfelel – mutattak rá a szakemberek a fórumon.

Pintér István, főosztályvezető ( FVM Vadászati és Halászati Osztály) elmondta: “Több olyan trófea is a világranglista élén van – nemcsak Európában, hanem a vadfaj szerint a legerősebb -, ami Magyarországról származik, ilyen például a dámszarvas, a gémszarvasban is ott vagyunk az élvonalban.

Az országban, főként a Dél-Dunántúlon a nagyvadak túlszaporodása okoz gondot a mezőgazdaságnak és az erdészeteknek. A kerekasztal beszélgetésen a vadgazdálkodás aktuális kérdései között elhangzott: a vadon élő állatok Magyarországon az állam tulajdonában vannak.

“Európában sok helyen más megoldást választottak, ún. uratlan jószág, vagyis “rest nullias” a vad jogállása; ezen is el kell gondolkodnunk a jövőben, hogy melyik forma alkalmasabb Magyarországon a vadgazdálkodás művelésére" - fogalmazott Náhlik András, elnök, Országos Magyar Vadászkamara Győr--Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete.

A vadgazdálkodásról szóló törvény változásával 2007-ben várhatóan növekedni fog a vadászterületek száma – hangzott el a fórumon. Hazánkban ezernél több területen mintegy 50 ezren vadásznak. A vadgazdálkodók közül tavaly minden harmadik veszteséges volt. A szakemberek szerint javulást a bérvadászat arányának növelése hozhat, emellett bizakodásra adhat okot, hogy a szakemberek szerint eredményes szezonra van kilátás.

Tóth Anita Lilla