CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. november 10., szerda 07:53


Helyi védettség a 150 éves nagycenki facsoportnak

Helyi védettség a nagycenki 150 éves facsoportnak

A nagycenki Gyár utcában az ott lakók ébersége akadályozta meg, hogy jóvátehetetlenül kivágják 150 éves facsoportot.
Az egykori cukorgyárral szemben lévő parkot több mint százötven éve telepítették. A Békavárként emlegetett területen álló öreg fák között van hárs, platán, vadgesztenye, japán akác.
A múlt hét végén favágók kezdtek dolgozni a terleten.
A helyiek – mint egyikőjük fogalmazott – elhatározták ,,ha kell, testünkkel védik meg a fákat", amelyeknek kivágásába azért kezdtek volna bele, mert az önkormányzati tulajdonban lévő területet egy soproni vállalkozó vette meg és lakóparkot akar ott építeni.
- Az önkormányzat valóban értékesített ott földterületet, de a földhivatali nyilvántartásban a fákkal borított rész, azaz a park nem szerepelt. - nyilatkozta Udvardi Imréné a megyei napilapnak, aki azt is elmondta, hogy testületi ülésen döntés született arról, hogy a parkot visszavonják önkormányzati tulajdonba és a fák helyi védettség alá kerülésének jogi feltételeit tisztázzák. Addig is a fakivágási munkálatokat leállíttatták, és Az ideiglenes helyi védetté nyilvánítást kérelmező levelet természeti érték rombolására hivatkozva az ügy támogatói több mint negyven nagycenki lakos aláírásával tegnapelőtt reggel benyújtották a polgármesteri hivatalba.